© rr

Trio loopt tot 18 maanden cel op voor gewapende overval op nachtwinkel: “Met een machete uitbater bedreigd”

Bonheiden -

De strafrechter in Mechelen heeft drie mannen schuldig bevonden aan hun betrokkenheid bij een gewapende overval op een nachtwinkel in Bonheiden. Twee van hen liepen achttien maanden cel en een boete van 1.800 euro, allebei voorwaardelijk, op. De derde kreeg opschorting van straf.

Theo Derkinderen, Stijn Van de Sande

De feiten speelden zich op 19 april van vorig jaar af. Toen stapte J.D., een West-Vlaming die in Mechelen woont, gewapend een nachtwinkel in het centrum van Bonheiden binnen. Hij had een machete in de hand en bedreigde, samen met medebeklaagde J.P., de uitbater. Hij moest het geld uit de kassa overhandigen. Daarnaast graaiden de boeven ook nog wat sigaretten mee. Vervolgens gingen ze ervandoor.

J.D. droeg tijdens de overval een motorhelm. Hij kon korte tijd later worden opgepakt toen hij met zijn bromfiets in de buurt rondreed. “En hij leidde de speurders niet naar één, maar twee andere verdachten”, zei de openbare aanklager. “Zo was er J.P., die de overval mee had gepleegd, maar ook een derde man. Hij had de twee overvallers onderdak gegeven en hielp hen ook bij de voorbereidingen. Zo zocht hij de openingsuren van de nachtwinkel op via zijn gsm en verstopte in zijn woning kledij voor de uitvoerders van de feiten.”

Afgeperst

Advocate Veronique Gysbrechts schetste in welke omstandigheden haar cliënt, J.D., de feiten had gepleegd. “In die periode werd mijn cliënt afgeperst door een grote naam uit het drugsmilieu. Hij had enorm veel schrik en had geld nodig. Daarom heeft hij deze feiten gepleegd”, vertelde ze. “Ondertussen bouwt hij een nieuw leven op en wordt hij ook opgevolgd door verschillende diensten. Bovendien zoekt hij intensief naar werk. Hij wil echt werk maken van zijn toekomst.”

De raadsman van J.P. stak het gedrag van zijn cliënt dan weer op het drank- en drugsgebruik van de man. “Een verslaving waar hij ondertussen een begeleiding voor is gaan volgen”, klonk het.

De verdediging van de derde man betwistte dat hij heeft meegewerkt aan de gewapende overval en vroeg de vrijspraak. De rechter oordeelde nu dat de man wel degelijk zijn medewerking aan de overval heeft verleend, maar gaf hem opschorting van straf. De twee uitvoerders liepen achttien maanden cel en een boete van 1.800 euro op. Ze moeten niet naar de gevangenis, maar moeten wel enkele strikte voorwaarden naleven. (tdk, svds)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners