© rr

Man (39) loopt vier jaar cel op voor poging tot doodslag op vriendin en krijgt een contact- en dorpsverbod

Bonheiden -

Een man uit Bonheiden is veroordeeld tot vier jaar voorwaardelijke celstraf voor de poging tot doodslag op zijn ex-vriendin. In de zomer van 2020 sloeg hij haar in het gezicht, hij trok de vrouw bij de haren en probeerde haar ook te wurgen. De kerel moet niet naar de gevangenis, maar moet zich wel laten behandelen voor zijn verslavingsproblematiek en kreeg een contactverbod opgelegd. Daarnaast mag hij ook niet in Stekene komen, de gemeente waar de vrouw nu woont.

Theo Derkinderen, Stijn Van de Sande

Het was op 2 augustus 2020 dat een banale ruzie over een barbecuerooster helemaal uit de hand is gelopen. Beklaagde J.V. (39) verloor de controle over zichzelf en ging zijn vriendin te lijf. “Hij sloeg de vrouw in het gezicht, trok haar bij de haren naar binnen en zette zijn handen rond haar keel. Hij probeerde haar te wurgen en riep dat ze dood moest”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans. “Pas toen mevrouw deed alsof ze buiten bewustzijn was, loste hij zijn greep en sleurde haar verder naar de keuken. Daar nam hij een mes en bedreigde haar. Het slachtoffer smeekte J.V. om haar niet te doden.”

De vrouw slaagde erin om naar buiten te lopen, maar J. haalde haar in en legde zijn hand op haar mond, zodat ze niet om hulp kon roepen. “Opnieuw werd ze naar binnen gesleurd en deze keer sloeg hij zijn vriendin met haar hoofd tegen de grond. Uiteindelijk slaagde ze er een tweede keer in om te ontkomen en kon ze alarm slaan.”

Filmpjes

Volgens het Openbaar Ministerie bleek uit het onderzoek dat er al vaker sprake was van agressief gedrag. Zijn alcoholgebruik, vaak in combinatie van cocaïne en cannabis, zorgden voor hevige ruzies. “Op zijn gsm werden zelfs filmpjes teruggevonden waarin te zien was hoe hij zijn toenmalige partner bedreigde en trachtte te wurgen.”

Het slachtoffer is intussen verhuisd naar het Oost-Vlaamse Stekene en woonde het proces zelf niet bij. “Dat is veel te moeilijk voor haar. Mevrouw zag haar vriend graag, zolang hij nuchter was. Maar als hij onder invloed was, had ze schrik van hem. Die bewuste dag in 2020 heeft ze echt voor haar leven gevreesd en daardoor heeft ze een posttraumatische stressstoornis opgelopen”, reageerde haar advocaat.

Nultolerantie

J.V. excuseerde zich bij de familie van de vrouw. “Ik heb een grandioze fout gemaakt. Dit had nooit mogen gebeuren”, reageerde hij. “Ik probeer nu opnieuw op het rechte pad terecht te komen en ben volledig gestopt met alcohol- en drugsgebruik. Ik ga voor een echte nultolerantie.”

De drie rechters van de correctionele rechtbank legden J.V. geen effectieve celstraf op. Wel moet hij zich blijven laten behandelen voor zijn verslavings- en psychosociale problematiek. Daarnaast legde de rechtbank hem ook een contactverbod met zijn ex op en mag hij zich niet vertonen in Stekene, de gemeente naar waar de vrouw ondertussen is verhuisd.

Aan het slachtoffer moet J.V. al een voorlopige schadevergoeding van 37.392 euro betalen. tdk, svds

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners