© ATV

Universiteit Antwerpen biedt voortaan gratis maandverband en tampons aan op alle campussen: “Het gebruik ervan is een basisbehoefte”

Antwerpen -

De UAntwerpen zal, als eerste Vlaamse universiteit, gratis menstruatiemateriaal verdelen op haar campussen. In alle dames- en genderneutrale toiletten zijn kastjes geïnstalleerd met tampons en maandverbanden. “Om de menstruatiearmoede te bestrijden, maar ook omdat we geloven dat het gebruik ervan een basisbehoefte is”, zegt Lien Van Cant, stafmedewerker Diversiteit.

Jan Stassijns

Eén Vlaamse vrouw op acht kan zich geen of niet altijd menstruatieproducten veroorloven. Dat blijkt uit het onderzoek van armoedebestrijdingsorganisatie Caritas. Bij Vlaamse meisjes die in armoede leven, loopt dat op tot 45%. De helft van de respondenten gebruikte al eens zakdoeken of een extra onderbroek omdat ze geen menstruatieproducten had. 5% van de meisjes en vrouwen tussen 12 en 25 jaar bleef al eens weg van school omdat ze er niet voldoende geld voor hadden. Bij meisjes en vrouwen die in armoede leven, loopt dit op tot 15%.

Een menstruatiekastje dat voortaan in alle dames- en genderneutrale toiletten wordt geïnstalleerd.© rr

Eerste Vlaamse universiteit

Daarom biedt de Universiteit Antwerpen voortaan gratis tampons en maandverband aan op al haar campussen, in alle dames- en genderneutrale toiletten. Er worden kastjes of mandjes geplaatst die worden bijgevuld wanneer nodig.

De UAntwerpen is de eerste Vlaamse universiteit die dat toepast, maar niet de eerste school in onze regio. Vorig jaar lanceerde Kempense school SMIK uit Kasterlee al een gelijkaardig initiatief, in samenspraak met de leerlingen.

LEES OOK. Kempense school SMIK hangt automaten met gratis maandverbanden: “We halen menstruatie uit de taboesfeer”

“Thuis moeten blijven van werk of school omdat je geen geld hebt om menstruatieproducten te kopen, zorgt voor een structurele ongelijkheid tussen mensen die wel en niet menstrueren”, zegt Lien Van Cant, stafmedewerker Diversiteit aan de Universiteit Antwerpen. “Als universiteit willen we onze verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen met het oog op het bestrijden van menstruatiearmoede, maar ook omdat we geloven dat het gebruik ervan, net zoals toiletpapier, een basisbehoefte is. Je kiest er niet voor om wel of niet te menstrueren, en je hebt niet altijd controle over wanneer je cyclus start. Dit kan voor zeer onaangename verrassingen zorgen.”

Geen eindpunt

De universiteit wil zo ook menstrueren onder de aandacht brengen en uit de taboesfeer halen. En het is geen eindpunt. Zo bekijkt ze of het wenselijk is om bijvoorbeeld een gratis menstruatiecup aan te bieden aan studenten die het financieel moeilijk hebben, omdat tampons en maandverbanden niet de meest duurzame producten zijn op de markt.

In april komt er nog een campagnedag rond het thema, waarbij aanbieders van duurzame menstruatieproducten in de kijker worden gezet.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners