© Belga

Geen slotverklaring op G20-top, zegt Lavrov

De G20-landen zijn op hun bijeenkomst in New Delhi niet tot een gezamenlijke slotverklaring gekomen. Dat zegt gastheer India. China en Rusland weigeren het slotcommuniqué te ondertekenen: de beide landen kunnen zich niet vinden in de paragrafen over Oekraïne.

blg

“Over de kwestie die heel eerlijk gezegd het conflict in Oekraïne betreft, waren er meningsverschillen die we niet konden verzoenen”, aldus de Indiase buitenlandminister. New Delhi kwam in de plaats daarvan met een eigen samenvatting van de beraadslagingen. De meeste landen veroordeelden daarin de Russische invasie en eisten een onvoorwaardelijke terugtrekking uit Oekraïens grondgebied. De Russische en Chinese ministers van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrvo en Qin Gang, konden niet akkoord gaan met die formuleringen.

Die twee zeggen ook “de bemoeienissen in de interne zaken van andere landen te verwerpen”, aldus een persbericht van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Samen met zijn Chinese collega hekelde Lavrov in de marge van de top ook de “chantage en bedreigingen” van de westerse landen, die zo hun standpunten zouden willen opleggen.

“We praten over goede manieren”, zei Lavrov aan journalisten. “Wel, onze westerse collega’s zijn daarin heel slecht geworden. Ze denken niet meer aan diplomatie, enkel aan chantage en iedereen bedreigen.”

“Westerse sancties zijn ‘willekeur’”

Sergej Lavrov noemde de westerse sancties tegen zijn land “willekeur”. “Het is noodzakelijk een einde te maken aan de onrechtmatige sancties, elke schending van de internationale vrijheid van handel, het willekeurig opleggen van prijsplafonds en andere pogingen om zich buitenlandse bodemschatten toe te eigenen”, aldus Lavrov volgens persbureau Interfax.

De Russische invasie in Oekraïne is een van de hoofdthema’s van deze bijeenkomst van de G20.

Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken spraken wel kort met elkaar in de wandelgangen van de bijeenkomst. Het was hun eerste ontmoeting sinds de Russische invasie. Volgens de Amerikanen duurde het gesprek minder dan tien minuten, de Russen benadrukten dat het geen onderhandelingen waren of officieel overleg, en dat de Amerikanen om het contact gevraagd hadden.

Ook op de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20-landen, vorige week, was er geen slotverklaring.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners