© Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Al 300.000 voorschotfacturen aangepast sinds nieuwe energieprotocol

Drie weken na de aankondiging van het nieuwe energieprotocol dat ervoor moet zorgen dat de voorschotfactuur beter en sneller wordt aangepast aan schommelende energieprijzen, hebben energieleveranciers al 300.000 voorschotfacturen aangepast. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD) kwamen op 1 februari tot het akkoord met sectororganisatie FEBEG.

Bron: BELGA

“Als de voorschotfacturen kunnen stijgen bij hoge prijzen moeten ze ook kunnen dalen bij lagere prijzen op de markt”, zo zegt staatssecretaris Bertrand. “Het is belangrijk dat we de consument beschermen en zorgen voor een eerlijke energiefactuur”, klinkt het.

LEES OOK. Over leven in crisistijden: prijzen gedaald, maar verwarming blijft laag, en eindelijk sociaal tarief voor gezin Hassan

Energieleveranciers stellen nu dus zelf voorschotverlagingen voor aan de gezinnen die een variabel energiecontract hebben afgesloten toen de prijzen zeer hoog waren, tussen augustus en november 2022. Daarnaast berekent de leverancier ook minstens driemaal per jaar of het gevraagde voorschot nog verantwoord is.

Dinsdag werd de laatste handtekening onder het protocol gezet. De energieleveranciers zullen uiterlijk 31 maart contact opnemen met hun klanten met een aangepaste voorschotfactuur. Intussen kregen meer dan 300.000 gezinnen al zo’n voorstel.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners