© AP

Paus Franciscus laat kardinalen voortaan huur betalen

Paus Franciscus heeft besloten om een einde te maken aan enkele vastgoedvoordelen, zoals de vrijstelling van huur, waarvan kardinalen en andere hoge verantwoordelijken van de Heilige Stoel tot hiertoe genoten. Dat meldt de officiële nieuwswebsite van het Vaticaan woensdag.

mtmBron: BELGA

Volgens het pauselijke besluit wordt van de gezagsdragers van de Heilige Stoel verwacht dat ze met het oog op de economische besparingen een “offer” brengen door de marktprijs neer te tellen voor hun appartementen, aldus Vatican news

De maatregel is niet van toepassing op lopende contracten, maar na hun looptijd zullen deze contracten alleen kunnen worden verlengd of hernieuwd “met inachtneming van de nieuwe regels”, klinkt het. Uitzonderingen zijn enkel nog mogelijk met de directe toestemming van de paus. Voor de beslissing wordt verwezen naar de moeilijke economische context en de toenemende verplichtingen van de Kerk.

Het Vaticaan beschikt over een enorme vastgoedportefeuille ter waarde van miljarden euro’s, met onder andere prestigieuze adressen in Parijs, Londen en Genève, en talrijke flats in Rome. Sinds zijn verkiezing in 2013 probeert Franciscus de financiën van de Heilige Stoel op orde te brengen en voor meer transparantie te zorgen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners