Energiecontracten opnieuw fors goedkoper: dit zijn de prijzen van de leveranciers

Wie in maart een nieuw energiecontract afsluit, is bij de goedkoopste energieleverancier voor 2.527 euro gesteld. Met dank aan de gasprijs, die opnieuw met 10 procent daalt.

Werner Rommers

Bij het begin van elke maand geven de verschillende energieleveranciers hun nieuwste maandtarieven door aan de Vreg, de Vlaamse energiewaakhond.

Wie begin februari de vergelijkende V-Test deed op de website van de Vreg - op zoek naar het goedkoopste energiecontract - kwam toen op een geschatte jaarprijs uit van 2.720 euro, of een maandelijks voorschot van 227 euro.

Voor wat maart betreft, bedraagt de geschatte prijs van het goedkoopste energiecontract - een variabel contract bij Bolt - nu nog maar 2.527 euro: iets meer dan 1.400 euro voor gas, en zo’n 1.120 euro voor elektriciteit. Reken op een maandelijks voorschot van 210 euro.

Dat betekent dat het goedkoopste energiecontract nog eens 7 procent goedkoper is geworden in vergelijking met vorige maand. Ter vergelijking: in januari kostte het goedkoopste energiecontract op de markt nog 3.600 euro, duizend euro meer dan het goedkoopste contract dat je deze maand kan afsluiten.

Dankzij de gas

De daling in maart komt vooral door een verdere daling van de gasprijs: de prijs van een contract voor gas is in vergelijking met vorige maand immers opnieuw met zo’n 10 procent gedaald, van een geschatte jaarprijs van 1.560 euro naar zo’n 1.400 euro.

Dat heeft alles te maken met de eveneens fors gedaalde prijzen op de groothandelsmarkten voor gas, waar energieleveranciers hun voorraden inkopen. Nadat de prijs per MWh vorige zomer op die groothandelsmarkten alle records brak met bedragen tot ver boven de 300 euro, noteren diezelfde groothandelsmarkten nu bedragen rond de 48 euro, wat 6 keer minder is.

Vaste contracten

De almaar lagere energieprijzen inspireren de energieleveranciers echter nog steeds niet om opnieuw vaste contracten aan te bieden, nochtans erg populair in Vlaanderen.

Vaste contracten zijn er nog steeds enkel bij Luminus, en bij Mega, maar dan enkel voor een beperkte groep bestaande klanten. Andere grote spelers zoals Engie en Eneco kijken de kat nog steeds uit de boom.

Veel leveranciers blijven immers bevreesd dat de komende maanden de energieprijzen op de internationale markten toch weer gaan stijgen, en dat ze vervolgens fors verlies zouden maken op energiecontracten met vaste tarieven.

Overstappen?

Nu de prijzen opnieuw zijn gedaald, zal het voor mensen die de voorbije maanden een prijzig energiecontract afsloten de moeite lonen om naar een goedkoper energiecontract over te stappen. Probleem: zelf uw huidige variabel energiecontract vergelijken met de jongste variabele contracten is allesbehalve eenvoudig.

Sinds enkele weken helpt de V-Test van de Vreg u daarbij. U kan op die website uw huidig energiecontract ingeven. Wanneer u dan vandaag op zoek gaat naar een nieuw energiecontract, ziet u in de resultatenlijst ook uw huidig contract opduiken. U ziet zo in één oogopslag of het (voldoende) loont om van energieleverancier te veranderen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners