© BELGA

Zulte Waregem voelt zich bekocht na rode kaart tegen KV Mechelen: “Inderdaad het failliet van de VAR”

De VAR heeft dinsdagavond opnieuw voor commotie gezorgd. Deze keer tijdens de halve finale van de Croky Cup tussen KV Mechelen en Zulte Waregem. Na 38 minuten kreeg Alessandro Ciranni na een ingreep van de videoref een rode kaart voor een tackle op Rob Schoofs.

Jonas Withouck, Stefan Smet

Scheidsrechter Bram Van Driessche trok eerst geel voor Ciranni na zijn tackle op Rob Schoofs. Dat leek een terechte beslissing: de verdediger van Essevee kwam te laat en hij stopte een tegenaanval af. Maar Schoofs bleef liggen - zijn enkel was geraakt en hij moest enkele minuten later geblesseerd van het veld - en Van Driessche werd door VAR Nicolas Laforge naar het scherm geroepen. Na enkele minuten besliste hij om toch rood te trekken.

Die beslissing leidde tot veel onbegrip. De analisten van dienst op VTM - met name Timmy Simons en Marc Degryse - begrepen bijvoorbeeld niet dat een tackle van Rob Schoofs op Timothy Derijck eerder in de wedstrijd onbestraft bleef.

Op sociale media uitte Davy de Fauw, ex-speler en -coach van Essevee, zijn ongenoegen. “We zouden de VAR beter even vakantie laten nemen. Die zijn helemaal de weg kwijt...”, aldus De Fauw.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jelle Vossen: “De VAR wilde zich vandaag tonen, dit gaat nergens over”

Of Jelle Vossen nog iets begrijpt van de VAR? “Nee, helemaal niets”, aldus de spits van Essevee na de wedstrijd bij VTM. “Ik denk dat het puur gaat over het feit dat Buchanan afgelopen weekend onbestraft bleef. De VAR wilde zich vandaag tonen. Dit gaat nergens over. We zijn bezig over een halve finale van de Beker van België, voor mij persoonlijk misschien een van de laatste kansen om naar Brussel te gaan. Dit kan je niet verklaren. Hij staat tien minuten te kijken. Als een scheidsrechter zo veel tijd nodig heeft om het te zien of het een clear error is, dan is het toch duidelijk? Ik denk dat iedereen het daarover eens is.”

“We gaan nooit weten hoe het elf tegen elf gelopen was. We zaten goed in de wedstrijd en dan doet die fase ons gewoon dood. Er wordt dan bij gehaald dat Schoofs zijn enkel verdraait… ik verdraai mijn enkel ook soms zonder contact. Dit is geen fase waar de VAR moet ingrijpen. Onbegrijpelijk voor mij.”

LEES OOK. COMMENTAAR. “De voorbereiding op een Mechelse volkstoeloop naar de Heizel kan beginnen”

Mbaye Leye: “Het was natuurlijk Laforge, de vedette”

Mbaye Leye kreeg al geel voor protest na de rode kaart van Ciranni en ook na de wedstrijd liet de coach van Essevee zijn ongenoegen blijken. “Dit is een schandaal. Anders kan ik het niet zeggen. Hein (Vanhaezebrouck, red.) heeft het moeilijkste al gezegd. Zoals hij zegt, dit is inderdaad het failliet van de VAR. In Brugge greep de VAR niet in, hier wel. Want ja, Laforge is natuurlijk de vedette en hij roept de scheidsrechter wel naar het scherm. ”

“Ik denk dat iedereen weet dat het geen clear error was. En bij de fout van Schoofs op Derijck eerder in de wedstrijd was er geen interventie. Het is schandalig. Ik ben fier op wat mijn spelers met tien gepresteerd hebben, maar we kunnen niet over voetbal spreken vandaag aangezien de scheidsrechters ook deel uitmaken van het voetbal.”

CEO van Zulte Waregem woedend na rode kaart van Ciranni: “Ik heb het helemaal gehad”

We kennen Eddy Cordier, CEO van Zulte Waregem, als een serene man die steeds heel bedachtzaam zijn mening verkondigt. Na afloop van de terugwedstrijd in de halve finales van de Croky Cup leerden we een andere kant van de brave man kennen.

“Die VAR is een schande”, stuurde Eddy Cordier kort na het laatste fluitsignaal van ref Van Driessche. “Vermeld me maar hoor.” Even later rinkelde onze gsm. Hallo Eddy? “Dit kan toch niet meer? Ik ben altijd de eerste om die mensen in bescherming te nemen, maar nu is de maat vol! Zo kunnen we niet meer werken. Mijn gsm staat al een uur roodgloeiend van collega’s en andere voetbalmensen die me vertellen hoe schandalig dit is. Dit is toch nooit een rode kaart? Wat moeten we nu in godsnaam nog doen om dit aan te pakken? Klacht indienen? Misschien. En ja, vermeld me maar bij naam: ik heb het helemaal gehad!”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners