© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

KV Mechelen gaat naar de Heizel! Malinwa klopt tienkoppig Zulte Waregem na VAR-commotie en is de eerste bekerfinalist

KV Mechelen mag zich opmaken voor een tripje naar het Koning Boudewijnstadion. In de terugwedstrijd van de halve finale tegen Zulte Waregem kwam Malinwa niet in de problemen en won het zelfs voor de vijfde keer op rij in de Croky Cup: 1-0. Net als vier jaar geleden staat geel-rood in de finale.

Thomas Franken

LEES OOK. ONS OORDEEL. Bates is de bekerheld voor KV Mechelen, dat drie uitblinkers telt

Zulte Waregem stond één doelpunt in het krijt, KV Mechelen mocht niet verliezen om de finale te bereiken. Er stond veel op het spel en dat voelde je aan alles in een zenuwachtige beginfase.

Iets voor het halfuur kreeg zowaar Van Hoorenbeeck de kans op de openingstreffer. Balverlies van Rommens op eigen helft was de aanleiding, Mrabti trok de bal op gevoel voor, maar het Mechelse jeugdproduct knalde onbesuisd over. Het sein voor de bezoekers om er ook eens werk van te maken. Vossen stelde Coucke van ver op de proef, Ndour kraakte zijn schot in de herneming.

Strenge VAR

So far, so good voor Malinwa. En iets voor rust leek het er zelfs nog beter uit te zien wanneer Essevee met zijn tienen viel. Ciranni tackelde langs achter op Schoofs, in eerste instantie geel volgens Van Driessche. Wanneer de VAR – die afgelopen weekend voor veel commotie zorgde en nu opnieuw discutabel tussenkwam – hem tot de orde riep, toverde de ref toch rood tevoorschijn. Op het eerste zicht streng, maar de Mechelaars moesten uiteindelijk ook wel verder zonder Schoofs. De aanvoerder, net terug uit schorsing, raakte geblesseerd door de charge van Ciranni. Ngoy was zijn vervanger.

LEES OOK. Opnieuw VAR-commotie in halve finale Croky Cup na rode kaart voor Zulte Waregem

Wouters probeerde het nog voor rust op een afvallende bal en Vossen kopte na rust naast aan de eerste paal. Ondanks een 0-0-tussenstand en vrij weinig doelgevaar was de spanning te snijden in het AFAS Stadion. De geel-rode aanhang veerde bijna recht toen Bossut de nodige moeite had met een wegdraaiend schot van Verstraete.

Beslissende Bates

Bij de tien bezoekers begon de vermoeidheid toe te slaan wanneer Mrabti een voorzit in de zestien dropte. Bates, helemaal alleen gelaten, kon de bal nog laten botsen om zijn ploeg daarna richting Heizel te trappen. Want wie twijfelde daar na die 1-0 nog aan? De thuisploeg had zelfs bloed geroken. Hairemans zorgde met een afgeweken bal tegen de lat nog voor een heet standje, Ngoy kon de rebound niet verzilveren.

Dankzij een knappe save van Coucke op een kopbal van Vossen bleef het bij 1-0, de vijfde opeenvolgende bekerzege van Malinwa was een feit. De Kakkers kunnen zo ongeslagen richting Heizel eind april. Wie de tegenstander in de finale wordt, vechten Antwerp en Union donderdag op de Bosuil uit.

LEES OOK. COMMENTAAR. “De voorbereiding op een Mechelse volkstoeloop naar de Heizel kan beginnen”

    In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

    Aangeboden door onze partners