Deelnemers bakkerij Mens, patisserie Florentines en chocoladeatelier Twerk tonen samen schepen Stefan Verraedt hun producten voor de Chocolade & Pateekes Week.© Hans Otten

Keizerstede steekt Antwerpen als koekenstad naar de kroon: “Veel meer koekjes- en chocoladefabrieken op grondgebied”

Herentals -

Herentals neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de Chocolade & Pateekes Week van de bakkersorganisatie Koekenstad. In de Keizerstede kun je bij vijf zoete handelaars terecht om hun producten te ontdekken.

Hans Otten

Bij de tiende verjaardag van de Chocolade & Pateekes Week breidde het Antwerpse bakkersgilde Koekenstad het werkgebied vorig jaar voor het eerst uit van de eigen stadswallen tot de hele provincie. Tijdens die lekkere week – in feite twee weken – kun je met een bonnenpas langs bij alle deelnemende bakkers, patissiers en chocolatiers langs om een proevertje te krijgen. Zo nam de Herentalse bakkerij A Tatin in 2022 aan het thema koffiekoeken deel.

“Maar we vonden het toeristisch gezien een beetje jammer dat het tot één lokale handelaar beperkt bleef”, zegt schepen van Toerisme Stefan Verraedt (N-VA) van Herentals. “Daarom hebben we zelf een campagne opgestart om nog meer zelfstandige ondernemers in deze branche te betrekken. Tijdens de Chocolade & Pateekes Week van 24 februari tot en met 9 maart rond het jaarthema marsepein kan je zo bij vijf deelnemende producenten terecht om hun producten te proeven. Het gaat om patisserie Florentines, chocoladeatelier Twerk, chocolatier Lornoy, bakkerij Mens en bakkerij-broodjeszaak Vita Food.”

Op en top Herentals: een prehistorische walvis.© Hans Otten

Herentalse walvis

Patissier Peter Meyvis van Florentines vindt bovendien dat Herentals door de aanwezigheid van de koekjes- en chocoladefabrieken op haar grondgebied veel meer aanspraak mag maken op de titel Koekenstad dan Antwerpen. “Ik heb dat eens beargumenteerd in een brief aan Antwerps burgemeester Bart De Wever. Die heeft daarop met een uitvoerige brief geantwoord, dat vond ik wel een fijn gebaar”, grinnikt Peter Meyvis.

Hij neemt ook deel aan een tentoonstelling in het Steen in Antwerpen, waarvoor een select kransje van bakkers-patissiers uit de provincie een product uit marsepein mocht aanleveren. “De opdracht was een dier te maken dat typisch is voor je eigen stad of gemeente”, zeggen Peter Meyvis en zijn vrouw Bie. “Dat was een hele uitdaging, want kan jij een typisch Herentals dier opnoemen? Tot we op Wikipedia keken en daar het straffe verhaal dat archeologen in de Kerkstraat de beenderen hebben gevonden van een walvis die zowat 10 miljoen jaar geleden moet hebben geleefd. Het was een tot dan toe onbekende soort, zodat die de naam Herentalia nigra heeft gekregen. Daarom hebben voor onze stad een walvis in marsepein gemaakt.”

Lekkere proevertjes

Maar om die te zien, moet je naar Antwerpen. In Herentals kun je daarentegen heel wat proevertjes krijgen, al zijn die zeker niet allemaal aan de amandelspijs gelinkt. Bakker Sus Mens trakteert bezoekers met een bonnenpas op zijn klassieke Herentalse boompje. “Daar zit wel marsepein als vulling tussen de koekjes in”, lacht Sus Mens.

Florentines laat je hartkoeken ontdekken, Melinda Neefs van Vita Food geeft je keuze uit suikervrije koeken, vzw Twerk heeft een doosje met vier luxepralines klaar en chocolatier Jan Lornoy ruilt een coupon in voor twee van zijn befaamde melocakes. Een pas met de bonnen kost 15 euro en is bij alle deelnemende zaken te verkrijgen. Bij de week hoort ook een fraai uitgegeven boekje met alle deelnemers in de provincie.

www.antwerpenkoekenstad.be/chocolate-week

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners