Guido Hofmans kreeg zijn nieuwe leasingfiets overhandigd door Vlaams minister Bart Somers.© Joris Herregods

David Brys en Ilse Spiessens van Fietsen Brys leveren leasingfietsen aan medewerkers van de meeste grote bedrijven uit Puurs-Sint-Amands.© Joris Herregods

Fietsenhandel Brys in Puurs overhandigt duizendste leasingfiets

Puurs, Kalfort -

Fietsen zit duidelijk in de lift. Ook bij de Vlaamse ambtenaars. Sinds eind oktober 2022 kan het personeel van de Vlaamse overheid hun eindejaarstoelage of een aantal vakantiedagen inruilen voor een fietsleasecontract. Bij fietsenhandel Brys in Puurs (Puurs-Sint-Amands) werd donderdag al de duizendste leasingfiets overhandigd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). Guido Hofmans (55) uit Kalfort (Puurs-Sint-Amands) was de ontvanger.

Ward Bosmans

In totaal gaven reeds 2.300 ambtenaren aan een fiets te willen leasen. “Van deze personeelsleden kiest meer dan de helft voor het eerst voor de fiets voor het woon-werkverkeer. Fietsen is niet alleen gezond, het is ook goed voor het klimaat en je herwint bovendien veel flexibiliteit”, zegt Vlaams minister Somers. Sinds 2005 is het aantal mensen dat de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer bijna verdubbeld, van 12% naar 21%. Een vijfde van de Vlamingen gaat regelmatig met de fiets naar het werk. Vlaanderen is volgens Somers, op Zwitserland na, de grootse verkoper van de speed pedelec. “Het is een evolutie die niet los gezien kan worden van de fietsvergoedingen en leasefietsen die werkgevers aanbieden aan hun werknemers.”

Een kwartier sneller

Eind vorig jaar kregen de ambtenaren van de Vlaamse overheid de mogelijkheid om een fiets te leasen, naast de reeds bestaande fietsvergoeding. Daarvoor ruilen ze hun eindejaarstoelage en/of vakantiedagen in voor een leasecontract van een gewone of elektrische fiets, of zelfs een speed pedelec. Minister Somers mocht de duizendste fiets overhandigen aan Guido Hofmans uit Kalfort. Hij werkt bij Sport Vlaanderen Hazewinkel in Willebroek. “Ik word al een dagje ouder en dus is het gezond om wat meer te bewegen. Ik wil voortaan de vijftien kilometer naar mijn werkplek met de elektrische fiets afleggen. Of ik dat zowel ’s winters als ’s zomers ga doen, valt nog af te wachten. Maar als het droog weer is, zal ik zeker voor de fiets kiezen. Ik ben met de fiets trouwens ongeveer een kwartier eerder op mijn werk dan met de auto”, zegt hij.

De fiets van Guido Hofmans werd voor de gelegenheid feestelijk aangekleed.© Joris Herregods.

15.000 bomen

Volgens KBC Autoleasing, de partner van de Vlaamse overheid in dit verhaal, zal het gebruik van de bedrijfsfiets door de Vlaamse ambtenaren alleen al in 2023 voor een geschatte vermindering van 330.000 kilogram CO2 zorgen. “Dat staat gelijk aan het planten van 15.000 bomen. Fietsen is goed voor het klimaat én de gezondheid. Voor mij is het dan ook geen verrassing dat het fietsleaseplan zo’n succes is”, zegt Stefan Delaet, CEO bij KBC Autoleasing. “Als voorvechter van de multi-mobiliteit zijn we bijzonder trots om mee in het fietsverhaal van de Vlaamse overheid te mogen stappen.”

Ook voor lokale en provinciale besturen is de leasefiets beschikbaar. “88 lokale besturen of bijna één op de drie steden en gemeenten gingen hier intussen op in en bieden hun personeelsleden een leasefiets aan”, zegt Bart Somers. “De Vlaamse regering wil van Vlaanderen een echte fietsregio te maken. Denk bijvoorbeeld ook maar aan het Plan Kopenhagen, waarbij Vlaanderen en de lokale besturen samen bijkomend 412 miljoen euro investeren in nieuwe fietspaden.”

E-bike meest populaire

Bij fietsen Brys in de Hoogstraat wordt er uiteraard blij gereageerd met deze evolutie. De fietsenhandel van David Brys en Ilse Spiessens is in 2018 partner geworden van KBC Autoleasing. “De personeelsleden van de meeste grote bedrijven in Puurs zoals Novartis, Pfizer, Capsugel en Alcon-Couvreur komen hier over de vloer om een leasingfiets te kiezen. De leasingfietsen maken ongeveer 33% van onze verkoop uit. Het gaat om enkele honderden fietsen per jaar. De meeste daarvan zijn e-bikes, maar ook racefietsen en speed pedelecs worden vaak gekozen. Als partner regelen wij alles voor de klant, van de registratie tot het jaarlijks onderhoud.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners