Jeremy Clarkson© Evan Agostini/Invision/AP

“Ik droom van de dag dat mensen uitwerpselen gooien naar Meghan Markle”: officieel onderzoek gestart naar Jeremy Clarksons controversiële column

Er komt een officieel onderzoek naar de controversiële column die Jeremy Clarkson (62) schreef over Meghan Markle. Nadat die in december in The Sun verscheen, volgde een recordaantal klachten. Ipso, toezichthouder van de pers in het Verenigd Koninkrijk, gaat die klachten nu onderzoeken.

Janne EijckmansBron: Daily Mail, The Indepedent

Voormalig Top Gear-ster Jeremy Clarkson schreef in december een column voor de Britse krant The Sun waarin hij sterk uithaalde naar Meghan Markle. Hij reageerde op de Netflix-documentaire Harry & Meghan: “Ik heb medelijden met Harry.” Hij spaarde Markle niet: “Ik droom van de dag waarop Meghan naakt door de straten van alle Britse steden moet paraderen, terwijl de menigte “schande” schreeuwt en uitwerpselen naar haar gooit.”

LEES OOK. Jeremy Clarkson slaat mea culpa om Meghan-column, maar Amazon Prime wil toch niet verder met ‘The Grand Tour’

De kritiek bleef niet uit. De Britse mediawaakhond, de Independent Press Standards Organisation, kreeg meer dan 25.100 klachten binnen. Onder andere vrouwenrechtenorganisaties klagen het artikel aan wegens fouten, intimidatie en discriminatie. Ook prins Harry en verschillende andere bekende mensen, waaronder ook Clarksons dochter Emily, veroordeelden de haatdragende column.

Naar aanleiding van die controverse excuseerde Clarkson zich eerder al voor zijn taalgebruik en zei hij dat het hem “ten zeerste spijt”. Ook The Sun verontschuldigde zich. Nu komt er ook een officieel onderzoek rond de betwiste column, dat maakte Ipso donderdag bekend. Ze zullen hun bevindingen daarna publiek delen.

Aangeboden door onze partners