© BELGA

Boekhouding KV Mechelen kleurt rood, maar Malinwa maakt zich geen zorgen over licentie

Uit de jaarrekening van KV Mechelen blijkt dat de club vorig seizoen ruim zes miljoen euro verlies heeft geleden. Opmerkelijk, want de voorbije twee seizoenen boekte KV Mechelen nog bescheiden winst. Bij de club maken ze zich geen zorgen over hun licentie voor volgend seizoen.

Koen Frans

De jaarrekening van KV Mechelen kleurt behoorlijk rood. Voor het boekjaar 2021-2022 werd in de resultatenrekening een verlies van 6.366.677 euro geboekt. De bedrijfsopbrengsten stegen het voorbije jaar nog wel lichtjes, maar de kosten zijn vorig seizoen opgelopen van 24,5 miljoen euro tot 32,3 miljoen euro. “Energie, personeel, maar vooral het sociaal statuut van profvoetballers heeft veel veranderd”, bevestigt CEO Frank Lagast. “Daardoor is alles veel duurder geworden voor voetbalclubs. Het profvoetbal wordt jammer genoeg fiscaal zeer hard aangepakt. En ook corona heeft nog een rol gespeeld.”

“De oplossing om onze proflicentie in eerste zit te verkrijgen is een kapitaalsverhoging. Ik ben daar vrij gerust in, want er staan sterke mensen klaar om onze club te financieren”, zegt Lagast. “Dit is mijn vierde jaar bij de club en we hebben in die moeilijke periode altijd onze licentie in eerste zit verkregen. We gaan de volgende maanden uiteraard zoals steeds elke euro blijven omdraaien, maar toch ook blijven investeren in onze sportieve werking.”

Afhankelijk van uitgaande transfers

Het seizoen 2021-2022 was voor KV Mechelen vooral op transfergebied minder dan de voorbije seizoenen. Door de uitgaande transfers van Aster Vranckx en Issa Kaboré draaide Malinwa de jaren voordien relatief gemakkelijk break-even. “We hebben vorig jaar bewust enkele spelers niet verkocht en ons sportief budget werd bovendien ook nog opgetrokken. Gelukkig hebben we zeer trouwe supporters en sponsors. Operationeel doen we het dan ook beter dan een heleboel andere clubs. Maar tegenwoordig volstaat dat niet meer. Je moet in het huidige voetbalklimaat ook elk seizoen spelers verkopen of je draait structureel verlies”, besluit Lagast.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd
Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt