© ATV

Djordy van Dito’s Ice-Cream doet jury smelten met zijn bloemenijs en wint BK

Pulderbos, Schilde -

De beste ijsbereider van België 2023? Die titel mag Djordy Van Kemseke (27) van Dito’s Ice-Cream uit Schilde op zijn hoorntje scheppen. De jonge ijsbereider-chocolatier won dinsdag in Pulderbos met zijn creatie van hibiscus en kaneel, afgewerkt met prachtige roze chocolade hibiscusbloemen, het kampioenschap van Carpigiani Benelux. “Ik heb geen speech voorbereid”, stamelde hij totaal overdonderd.

Kristin Matthyssen

Dertig ijsmakers uit heel België dongen bij Carpigiani Benelux in Pulderbos mee naar de titel van beste ijsjesmaker van het land. De Carpigiani Challenge maakt deel uit van de Gelato Festival World Masters, de eerste voorronde voor het Europees kampioenschap in 2024 én het wereldkampioenschap in 2025. Djordy Van Kemseke mag dus zijn mouwen opstropen want hij heeft zijn selectie op zak. Hij won ook 500 euro en een beker die zeker een plek krijgt bij Dito’s Ice-Cream in Schilde, het salon met grensverleggende smaken dat hij half 2018 samen met zijn ouders opende.

© kma

Tom van den Berge van Delicioso uit Burst (Erpe-Mere, Oost-Vlaanderen) werd tweede met zijn pijnboompitten-basilicum-pecorino-tahini-straciatella-ijs. De derde plaats was voor Ilyas Araab van Veron in Antwerpen, met ‘sweet almond cheese with dates’. Ook zij mogen naar het Europees kampioenschap.

De winnende creatie van Djordy Van Kemseke.© Carpigiani

“Ik heb geen speech voorbereid”, stamelde Djordy Van Kemseke (27). Geen oog had hij dichtgedaan, vertelde hij vlak voor de uitreiking. “Ik koos voor bloemenijs van hibiscus en kaneel met een varigato van veenbessen, afgewerkt met een crunch. Redelijk complex. Je weet nooit precies wat de jury wenst: soms kiezen ze iets ingewikkelds en dan weer iets eenvoudigers. Voor mij was het belangrijk dat de zoet-zuurbalans van dit bloemenijs juist zat.”

Zus Maithé was superfier.© kma

Na zijn opleiding tot ijsbereider volgde Djordy tal van cursussen zoals chocolade en patisserie aan PIVA, maar ook een opleiding suikerwerk in Frankrijk. Binnen Dito’s Ice-Cream heeft hij zijn eigen chocolaterie: ‘D’s Chocolates’. Die passie voor chocolade was merkbaar in de prachtige hibiscusbloemen waarmee hij zijn ijs decoreerde. “Ik had zo veel schrik dat er iets zou breken. Iedereen komt hier voor zijn A-game. Het is mijn tweede deelname. Vorige keer viel ik naast het podium, maar hoorde ik via-via dat ik vierde zou zijn geëindigd, al weet je dat nooit zeker. Met een top 10-plek was ik al blij geweest.”

Djordy Van Kemseke, zijn ijsbereiding zie je in de toog liggen bij cijfer 9.© kma

Smaakcombinatie, originaliteit: de vierkoppige internationale jury smolt voor Djordy’s creatie. Wanneer we dat Belgisch kampioenenijs bij Dito’s Ice-Cream in Schilde kunnen proeven? “Op maandag en dinsdag zijn we in de winter dicht, maar voor de rest zijn we geopend. Ik ga proberen morgen, woensdag, juist hetzelfde hibiscus-kaneelijs te maken, dat dan donderdag te proeven is. In de zomer zal ik het waarschijnlijk in veel grotere hoeveelheden bereiden.” Djordy’s zus Maithé was superfier. Zijn vriendin was aan het werk maar zal wel even hard blinken.

Djordy Van Kemseke (centraal) van Dito’s Ice-Cream uit Schilde is de Belgische kampioen, met links Ilyas Araab uit Antwerpen op de derde stek en rechts Tom Van den Berge uit Burst als tweede.© kma

Proficiat Djordy!© kma

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten