© ATV

Havenarbeiders smullen van gezonde gerechten van driesterrenchef Viki Geunes: “Alleen de fricandon van ons mama is nog beter”

Kallo, Antwerpen -

In de schaftlokalen voor havenarbeiders in de Antwerpse haven worden de komende weken gerechten geserveerd van de hand van chef Viki Geunes van Zilte. De driesterrenchef stond dinsdag bij Schaft Kallo zelf mee aan het fornuis om een verfijnd gerechtje met lichtgerookte zalm, selderremoulade, kappertjes, lavas en een lichtgekookt ei op de borden te toveren. De dokwerkers en andere havenmedewerkers waanden zich tijdens hun middagpauze dan ook even in een sterrenrestaurant. “Hij mag hier nog meer komen koken”, klonk het.

Bert Provoost

Chef Viki Geunes verruilde dinsdagmiddag zijn keuken in het MAS voor die van het schaftlokaal in Kallo. Werkgeversorganisatie Cepa had hem gevraagd of hij nieuwe gerechten wilde bedenken, die zowel gezond zijn als voldoende energie geven om de zware werkdagen door te komen. “Vanuit ons restaurant Zilte kijken we uit op de haven van Antwerpen. Het leek me fijn om iets te doen voor de mensen die hier elke dag zo hard in de weer zijn. Daarom heb ik ja gezegd”, zegt chef Viki Geunes.

De vaste koks kregen dinsdag de hulp van Viki Geunes.© Jeroen Hanselaer

“Ook ik eet al eens graag een dikke hamburger, iedereen wil af en toe een guilty pleasure. Maar afwisselen met healthy gerechten is belangrijk. Daarom heb ik voedzame en gezonde schotels bedacht, die heel smaakvol zijn en tegelijkertijd niet duur zijn om te maken”, vertelt de chef terwijl hij de eerste bordjes afwerkt.

De lichtgerookte zalm, selderremoulade, kappertjes, lavas en een lichtgekookt ei.© RR

Het startschot werd gegeven met een gerecht met lichtgerookte zalm. De hongerige havenarbeiders schoven met veel interesse aan. Want eten bij een sterrenchef, laat staan een driesterrenchef, dat is voor de meesten hier een primeur. “Normaal is het eten hier ook heel lekker. Maar dit is nog fijner. Nochtans is vis normaal niet echt mijn ding. Maar de chef heeft mij overtuigd: ik heb nog nooit zo’n lekkere zalm gegeten. De zalm smaakt zo sappig alsof hij nog in het water zwemt. Die mens kan er wat van. Dikke chapeau. En dat allemaal voor amper zeven euro. Daar kan ik thuis zelf niet voor koken”, aldus dokwerker William Snytsers (43) uit Hoevenen.

Met liefde gemaakt

William was niet de enige die voor gezond ging. De andere suggesties, zoals spaghetti bolognaise en steak met pepersaus, werden zeer weinig besteld. In de keuken werden naar verluidt nog nooit zo weinig frieten gebakken als vandaag. “Ik wilde het gerecht van de chef zeker proberen”, beaamt Maarten Van Huffel (35) uit Hamme.

“Ik ben maar een gewone werkmens en ik eet normaal gewone boerenkost. Ik ben ook nog nooit in een sterrenrestaurant gaan eten. Dit was dus een kans. Of het smaakt? Enorm. De vis smelt echt weg op mijn tong. Als ik dit proef, dan krijg ik goesting om eens in Zilte te gaan eten. Al ga ik thuis eerst eens opzoeken hoeveel dat kost (een menu kan vanaf 210 euro, red.). Misschien kan ik het eens doen als ik mijn verlofgeld heb gekregen?”

Maarten genoot enorm van zijn gerecht. “De vis smelt echt weg op mijn tong”, zegt hij.© Jeroen Hanselaer

“Het is zeker één van de beste gerechten die ik in mijn leven al gegeten heb. Alleen de fricandon van mijn moeder gaat hier nog boven. Je proeft dat dit eten met liefde is gemaakt, maar die fricandon is met moederliefde gemaakt. Dat smaakt altijd het beste”, weet Maarten, die zo thuis meteen ook punten scoort.

Ook Gianni Van Aeken (24) uit Wijnegem liet niets over in zijn bord. “Ik ken zeker niet alles van wat er in mijn bord lag. Lavas: dat is bijvoorbeeld nieuw voor mij. Ik proef ook allerlei kruiden tussen de groenten en op de patatjes, maar ik heb geen idee welke. Misschien basilicum? Het speelt geen rol: het is gewoon goed. Zeker ook dat sauske. Ik kom hier drie keer per week. Vrijdag ga ik nog eens zo’n zalmpje bestellen, denk ik.”

“Die mens kan er wat van”, recenseert William.© Jeroen Hanselaer

Iedereen kan proeven

Na de zalm deze week staan ook nog heilbot met noedels, rollade van kip met raapjes en kalfsschenkel met witloof op het menu van de havenarbeiders. Iedereen kan trouwens komen eten bij Schaft. De speciale dokwerkersprijs van zeven euro wordt dan wel verhoogd tot tien euro per persoon voor een dagschotel. De komende vier weken zijn de gerechten van Viki Geunes te proeven in de schaftlokalen in Kallo, op ’t Eilandje en aan de Zomerweg.

Chef Geunes zelf staat dan wel weer in zijn eigen keuken. Al genoot hij wel van de reacties op zijn werkplek-voor-één-dag. “Ik vond het heel fijn om dit te doen. Hopelijk blijft hier iets van hangen. Als de dokwerkers ontdekken dat groenten lekker en verrassend kunnen smaken, dan maken ze die thuis voor hun kinderen misschien ook vaker klaar. Dat zou fantastisch zijn”, aldus de chef.

Gianni: “Ik proef allerlei kruiden, maar ik heb geen idee welke.”© Jeroen Hanselaer

© Jeroen Hanselaer

© Jeroen Hanselaer

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen

Hoofdpunten