Verdachten van aanslagen met brandbom blijven aangehouden: “Nooit de intentie gehad om een gerichte aanslag tegen de stad of justitie te plegen”

Mechelen -

De twee Mechelaars die afgelopen weekend werden opgepakt op verdenking van de aanslagen met molotovcocktails in het centrum van Mechelen blijven nog minstens een maand aangehouden. Dat heeft de raadkamer dinsdag beslist. Eén verdachte krijgt wel een enkelband. De twee houden vol dat ze geen plannen hadden om een gerichte aanslag te plegen. Niet tegen de stad, niet tegen het gerecht.

Theo Derkinderen

In het gerechtsgebouw van Mechelen werd een brandbom op het dak van de doorgang naar het cellencomplex gegooid.© Sven Van Haezendonck

Op 26 januari gooiden twee mannen met molotovcocktails naar achtereenvolgens het Mechelse gerechtsgebouw en het administratief centrum Huis van de Mechelaar. Later op de avond ontplofte er ook nog een brandbom op de openbare weg, aan de Vaartdijk. Niemand raakte bij de aanslagen gewond, maar er was wel vrij aanzienlijke materiële schade. Aan het Huis van de Mechelaar raakte een ruit beschadigd, in het gerechtshof belandde het projectiel op het dak van het koertje langs waar aangehouden personen worden binnengebracht. Er was schade aan de bedrading en daardoor was het cellencomplex een tijdlang onbruikbaar.

LEES OOK. Twee 36-jarige Mechelaars aangehouden voor aanslagen met molotovcocktails: “Geen link met drugsmilieu”

Politie en parket namen de zaak meteen zeer ernstig. Alle camerabeelden van de stad werden grondig geanalyseerd. Zo kwamen vrij snel twee mannen in beeld die zich met een step verplaatsten. Hun gezicht zouden ze wel goed afgeschermd hebben met een sjaal en een kap. Wellicht omdat ze wisten dat er heel wat camera’s in het stadscentrum aanwezig waren. Na intens onderzoek slaagden de speurders er toch in om de twee te identificeren. Het bleek om twee bevriende Mechelaars van 36 jaar oud te gaan. Ze werden zaterdag gearresteerd en maandag door de onderzoeksrechter aangehouden.

De politie onderzoekt het afdak van het gerechtshof waar de brandbom werd op gegooid.© Sven Van Haezendonck

Het parket bevestigde dit weekend al dat er geen link was met het drugsmilieu of de aanslagen in het Antwerpse. Dat benadrukten ook hun advocaten, na afloop van de raadkamer. “Ze hadden totaal geen intentie om gerichte aanslagen tegen de openbare dienstverlening of het gerechtshof in Mechelen te plegen. Laat dat duidelijk zijn. Wat er dan wel gespeeld heeft, zal het verdere onderzoek moeten duidelijk maken”, reageerde advocaat Ergün Top. “Mijn cliënt was aanwezig bij de feiten, maar hij ontkent dat hij actief heeft deelgenomen aan de brandstichtingen.”

Ook aan het Huis van de Mechelaar richtte de brandbom schade aan.© Sven Van Haezendonck

“Hier is totaal geen link met de georganiseerde criminaliteit of het drugsmilieu”, zegt ook advocaat Frédéric Thiebaut. “De man die ik bijsta heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en erkent dat hij de feiten heeft gepleegd. Maar voor het overige blijf ik voorzichtig met commentaar omdat het onderzoek nog loopt.”

Amateuristisch

Een van de mannen zou thuis enkele flesjes met brandstof hebben gevuld en dan met zijn kameraad naar het stadscentrum zijn gereden. Na het gooien van de molotovcocktails - die vrij amateuristisch gemaakt waren - hebben de twee nog een derde brandbom inderhaast weggegooid op de Vaartdijk in Mechelen. Dat zouden ze gedaan hebben omdat ze enorm onder de indruk waren van wat ze aan het gerechtsgebouw en Huis van de Mechelaar hadden aangericht.

LEES OOK. Politie zoekt nog altijd naar verdachten van aanslagen in Mechelen: ze verplaatsten zich mogelijk met step en waren donker gekleed

Voorlopig blijft het wel onduidelijk waarom ze de molotovcocktails uitgerekend naar het Huis van de Mechelaar en het gerechtsgebouw hebben gegooid. Het is best mogelijk dat het om ‘toevallige’ doelwitten ging.

Het duo verscheen dinsdag voor de raadkamer in Mechelen. Die bevestigde de aanhouding van allebei. Een van de mannen kreeg wel een enkelband en mag zijn voorhechtenis thuis uitzitten. Zijn kompaan blijft aangehouden in de gevangenis.

© Sven Van Haezendonck

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt