Ook Nederlandse ‘Down the Road’ krijgt kritiek, presentator Gordon haalt fel uit: “Lik lekker m’n reet!”

Niet alleen in ons land klinkt er kritiek op het tv-programma ‘Down the Road’. Ook in Nederland is niet iedereen fan van het format. Gordon, de Nederlandse reisleider van dienst, haalt op Instagram fel uit naar collega’s en journalisten die kritiek uitten. “Lik lekker m’n reet!”, klinkt het.

edb

Dinsdag wordt de laatste aflevering van het tweede seizoen Down the Road uitgezonden in Nederland. Het Vlaamse format werd in 2022 voor het eerst overgenomen door onze noorderburen, met succes. Ook het vervolg haalde mooie kijkcijfers. De kijker is fan, maar vanuit de media klinken steeds meer kritische stemmen. Gordon haalt op Instagram uit naar de personen die zijn programma aanvielen.

De Nederlander begint zijn post positief. “Wat een geweldige roadtrip was dit! Niet alleen de gasten maar ook ikzelf en het hele productieteam hebben onwijs genoten van dit prachtige avontuur.” De presentator zegt te vrezen dat het programma gecanceld zal worden en dat “een uiterst kwetsbare groep mensen in de kou” komt te staan. Down the Road krijgt de kritiek dat het, door de strenge casting, een vertekend beeld geeft van mensen met down. Datzelfde argument klonk in ons land ook al.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Dus al die geweldige mensen met down die je hebt gezien moeten we wegstoppen in zorginstellingen of woonprojecten en vooral niet meer laten zien en die groep laten lijden door de overgrote meerderheid die er veel slechter aan toe zijn! Geweldig bedankt Arjan Lubach!”, gaat Gordon verder. “Ongelofelijke flapdrol!Wat een kortzichtige visie op dit programma maar ook op mij als persoon. Mag ik je eraan herinneren dat ik al 35 jaar in dit vak zit en jij nog in je luiers zat toen ik m’n eerste twee miljoen kijkers scoorde?” Arjen Lubach zei in zijn programma De Avondshow Met Lubach dat het zogenaamde “downtainment” schadelijk is. In Nederland lopen meerdere programma’s met mensen met down.

Zure columns en Johan Derksen

Gordon heeft het ook over columnisten Özcan Akyol en Angela De Jong, die geregeld iets te schrijven hebben over hem. Die laatste beweerde al voor de start van Down the Road dat Gordon niet de juiste keuze was voor de rol. “Schrijf nog even een paar zure columns Angela en Kneus oh sorry Eus en vergiftig Nederland nog meer met jullie politiek correcte houding want ik zal altijd weigeren me daaraan te conformeren”, klinkt het. “Ik ben er inmiddels wel klaar mee maar woon dan ook niet voor niets in het buitenland met heel veel plezier.” Gordon verhuisde in 2021 definitief naar Dubai.

“Gelukkig is er nog de Belgische versie waar men al 7 jaar uiterst succesvol wel dit programma op de buis brengt en waar niemand over zeikt”, verwijst de presentator naar de Vlaamse versie met Dieter Coppens. Dat klopt natuurlijk niet helemaal. Ook in ons land vloeide al heel wat inkt over Down the Road, vooral na de brief van komiek William Boeva vorig jaar. Volgens Boeva draagt het programma niet bij aan de inclusie van mensen met een beperking.

LEES OOK. William Boeva scherp voor programma’s als ‘Down the road’: “Als de VRT denkt dat dit bijdraagt aan inclusie...”

Ten slotte spreekt Gordon ook Johan Derksen aan, de man die in april vorig jaar zelf onder vuur kwam te liggen nadat hij een verkrachting leek te bekennen op tv. “En Johan zoals je hebt gezien, heb ik niet aan de kinderen gezeten zoals je je een tijd terug afvroeg en of ik wel geschikt was voor dit programma. Wat voor sneu iemand moet je zijn om zoiets te roepen.” De flamboyante presentator sluit af op een “heerlijk eerlijke Hollandse manier”: “Lik lekker m’n reet!”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners