© atv

Antwerpse politie kreeg vorig jaar voor het eerst minder meldingen over phishing

De Antwerpse politie heeft vorig jaar voor het eerst minder meldingen gekregen over phishing. Dat meldt VRT NWS en de politie bevestigt die cijfers. In 2021 kreeg de politie van Antwerpen 1.200 aangiftes binnen, vorig jaar zakte dat aantal tot 1.083.

emkeBron: VRT NWS, Belga

Vooral in de twee jaarhelft van 2022 daalden de cijfers. De lichte daling is volgens de politie te wijten aan de inspanningen die ze, samen met enkele partners, hebben gedaan rond preventie en de gevaren van online betalen. “Een andere mogelijke verklaring zijn de twee grote onderzoeken die we hebben gevoerd waarbij we verschillende arrestaties hebben verricht en twee grote phishingbendes hebben kunnen oprollen”, vertelt de politie aan VRT NWS.

Het korps doet ook een oproep tot meer samenwerking met andere zones, en nationaal. Op dit moment zou elk gerechtelijk arrondissement nog te veel een eigen beleid rond phishing voeren, terwijl daders zich vaak niet beperken tot een kleine regio.

Bij phishing proberen criminelen je naar valse websites te lokken om zo geld of gegevens te stelen. De meest voorkomende vormen van phishing met Antwerpse slachtoffers zijn Whatsappfraude en frauduleuze mails of berichten in naam van een bank of andere vertrouwde instantie.

LEES OOK. Gsm gestolen, bankkaarten kwijt of online opgelicht: wat moet je allemaal regelen?

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Bekijk meer ATV

Hoofdpunten