© BELGA

Lierse wint streekduel van Beerschot dankzij discutabel doelpunt en doet gouden zaak in de stand

Lierse heeft een gouden zaak gedaan in de strijd om de laatste tickets voor de Promotion Play-offs. De Pallieters klopten Beerschot met 1-0 na een buitenspeldoelpunt van Serge Tabekou. Beerschot ziet door de nederlaag de achterstand op leider RWDM oplopen tot vijf punten.

Koen Frans

Lierse en Beerschot begonnen in een sfeervol Herman Vanderpoortenstadion met maar liefst twintig Belgen aan de aftrap. Bij Lierse rekenen we Serge Tabekou daarbij, hij heeft de dubbele nationaliteit, net als Ilias Sebaoui bij de bezoekers van Beerschot. Apostolos Konstantopoulos en Nökkvi Thórisson waren zo de enige twee buitenlanders die in dit Antwerpse streekduel aan de aftrap verschenen.

© BELGA

Buitenspelgoal Tabekou

Pas na een kwartier moest een doelman voor het eerst in actie komen. De Smet gooide zich naar een half mislukte poging van Sebaoui. Verder grossierde de eerste helft in misverstanden en foute balcontroles. Beerschot probeerde bij momenten nog wel om verzorgd uit te voetballen, Lierse koos iets vaker voor de directe aanpak. Uiteindelijk leidde dat nog tot een gevaarlijke kopbal van Sebaoui, weliswaar uit buitenspel, en een flauwe poging van Lierse-aanvoerder Van Acker.

In een kansarme eerste helft viel er helemaal in het slot toch nog een doelpunt. Na een rommelige fase devieerde Matthys een gekraakt schot van Cools tot bij Tabekou die op zijn beurt de bal via Koshi over de lijn kon duwen. Uit de herhalingen bleek echter dat Tabekou minstens een halve meter buitenspel stond op het moment dat Cools op doel trapte. Of oordeelde de lijnrechter dat er een nieuwe fase was begonnen na de deviatie van Matthys? We zullen het nooit weten en er is ook geen VAR in de Challenger Pro League. En zo mocht Lierse met een kleine voorsprong gaan rusten.

Draak van een tweede helft

Halfweg bleef doelpuntenmaker Tabekou in de kleedkamer, hij werd vervangen door Vekemans. Meteen na de pauze kreeg Beerschot een prima kans. De Smet duwde een kopbal van Jan Van den Bergh in hoekschop. Aan de overkant mikte Van Acker in de handen van Lathouwers. Nog voor het uur greep Andreas Wieland in. Hij deed een driedubbele wissel: Baeten, Alhassan en Seydoux kwamen in het veld voor Sebaoui, Koshi en Quirynen.

Het spel verwaterde nadien volledig. Aan de inzet en de motivatie van beide teams lag het niet, maar voetbaltechnisch liep er gewoon in alle linies te veel mis. Aske Sampers, die een sterke match speelde voor de thuisploeg, ging nog naar de kant voor Naessens. Bij Beerschot werd nieuwkomer Henri Koide in de slotfase nog in de strijd gegooid. Beerschot drong ook nog even aan, maar de verdediging van Lierse gaf geen krimp. Door de zege springt Lierse naar de vierde plaats in de stand, Beerschot blijft derde op vijf punten van leider RWDM. Volgende week staat de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma.

    In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

    Aangeboden door onze partners