Wereldfeest Ottertrotter houdt na 27 edities op te bestaan.© Ottertrotter

Geen Ottertrotter meer op Mechelse evenementenkalender, wel meer Maanrock en Parkpop

Mechelen -

Mechelen Feest stelde vrijdag haar evenementenkalender voor de komende twee jaar voor. Opvallende afwezige is Ottertrotter. Het festival voor wereldmuziek houdt na 27 edities op te bestaan. “Aandacht voor duurzaamheid en wereldmuziek moet een evidentie worden tijdens de andere evenementen en festivals”, zegt voorzitter Kristof Calvo.

Stijn Van de Sande

De Mechelaars zullen de komende twee jaar opnieuw volop kunnen feesten. Mechelen Feest stelde vrijdag haar vernieuwde evenementenkalender voor. Daarop zijn verschillende wijzigingen zichtbaar ten opzichte van de voorbije jaren. Sommige evenementen, zoals Dansstorm, zijn nieuw. Andere, zoals de klassiekers Maanrock en Parkpop, worden dan weer verder uitgebreid. Minder goed nieuws is er voor wereldfeest Ottertrotter, dat na 27 edities geen vervolg meer krijgt.

“Soms moet je keuzes durven maken”, zegt voorzitter Kristof Calvo (Vld-Groen-m+). “Met Mechelen Feest willen we afstappen van het hokjesdenken en de aandacht voor duurzaamheid, diversiteit en wereldmuziek doortrekken in alle evenementen en festivals. Ottertrotter houdt er daarom mee op, maar de geest van het festival leeft wel verder. Inhoudelijk wordt het bijvoorbeeld voortgezet tijdens het Knal!-festival en de M-Fair en op muzikaal vlak tijdens Parkpop.”

Mechelen Feest, het stadsbestuur en enkele organisatoren beloven opnieuw een volle evenementenkalender.© Joren De Weerdt

Ook het wekelijkse zomerfestival in de Kruidtuin krijgt een opfrisbeurt. “Parkpop is een absolute klassieker en de donderdagavonden blijven dan ook bestaan”, zegt Calvo. “Maar we breiden het verder uit. Zo willen we ook weekendedities organiseren waarbij we bijvoorbeeld aandacht hebben voor kinderen of een festivaldag organiseren voor jongeren om het einde van de examens te vieren. We willen Parkpop ook verder laten evolueren tot een echt parkfestival, bijvoorbeeld met meer aankleding.”

Mechelen In Vuur en Vlam

Eerder werd ook al aangekondigd dat Maanrock een derde volwaardige dag krijgt met Bart Peeters als headliner. Mechelen In Vuur en Vlam, dat door Calvo de wintervariant van het festival genoemd wordt, krijgt ook meer aandacht. In samenwerking met Mechelen MeeMaken worden extra pleinen, zoals de Korenmarkt en de Veemarkt, aangesneden. “De editie van 2023 wordt bovendien het openingsfeest voor het stadsfestival Construct Europe, dat als een rode draad door 2024 loopt.”

Maanrock krijgt een derde volwaardige dag.© Joris Herregods

Nieuw op de kalender dit jaar is Dansstorm, dat plaatsvindt tijdens het weekend van de Autovrije Zondag. “Dit tweejaarlijks dansevenement vindt steeds plaats in een andere stad en kiest dit jaar dus voor Mechelen. Ze zullen samenwerken met verschillende lokale organisaties. Het concept waarbij alle Mechelaars uitgenodigd worden om te komen dansen past perfect binnen het autoluw karakter van de binnenstad”, aldus Kristof Calvo. “En in 2024 wordt de Autovrije zondag het slotfeest van Construct Europe.”

Verder worden de succesnummers van de voorbije jaren behouden. Onder meer Mechelen Beach en Zwemmen in open water keren deze zomer terug, net als De Koer en Predikheerlijke Zomer, dat in 2024 ook een wintervariant krijgt. Ook theaterfestivals Broek en Podvis blijven bestaan en krijgen daarbij steun van Mechelen Feest. Mechelen Sintstad wordt dan weer opgenomen in het programma van Mechelen Houdt Je Warm.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten