© EPA-EFE

Oekraïne en EU starten verdeling van LED-lampen onder bevolking

Oekraïne is gestart met een grootscheepse campagne om miljoenen oude gloeilampen te vervangen door LED-spaarlampen. Dat heeft premier Denys Sjmyhal vrijdag aangekondigd. Het gaat om een donatie van de Europese Unie die het land moet helpen om de stroomtekorten op te vangen.

Bron: Belga

“Het programma voor de vervanging van oude lampen door LED-spaarlampen is deze week van start gegaan”, zo kondigde Sjmyhal op Twitter aan. Hij voegde toe dat er in drie dagen tijd reeds 750.000 lampen zijn vervangen. Zes miljoen LED-lampen vertrekken volgende week naar de Oekraïense regio’s.

De EU had in december 30 miljoen euro beloofd om de aankoop van 30 miljoen LED-lampen te financieren. De lampen moeten de Oekraïeners helpen om hun stroomverbruik te beperken. Het land kampt immers met grote stroomtekorten sinds het Russische leger systematische bombardementen uitvoert op de energie-infrastructuur.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bezocht tijdens haar tweedaags bezoek aan Kiev een postkantoor waar de inwoners een LED-lamp kunnen afhalen. Ze beloofde dat de EU nog eens vijf miljoen LED-lampen extra zal leveren, wat het totaal op 35 miljoen brengt. In december had von der Leyen aangegeven dat deze lampen 88 procent minder stroom verbruiken dan de oude lampen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten