Federale regering wil ook oudste kerncentrales twee winters langer open houden

De federale regering wil dat de oudste kerncentrales in ons land - Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 - twee jaar langer in dienst blijven. Normaal zouden die in 2025 van het net afgekoppeld worden, maar de overheid gaat aan uitbater Engie vragen om ze langer open te houden.

gjs, fem

Eerder dit jaar werd de levensduur van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 na lang onderhandelen met Engie al verlengd. Omdat de werkzaamheden om dat mogelijk te maken pas tegen november 2026 klaar zouden zijn, werd met enige ongerustheid gekeken naar de winter van 2025-2026. Dan is de energiebevoorrading niet gegarandeerd als alles tegenzit, viel al vaker te horen. Volgens hoogspanningsbeheerder Elia is er dan bij piekverbruik een mogelijk tekort van tussen de 900 megawatt en 1,2 gigawatt.

LEES OOK. Tinne Van der Straeten (Groen) laat opening voor oude kerncentrales: “Te bekijken of ze flexibel kunnen worden ingezet”

Volgens de wet moeten de oudste kerncentrales - Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 - in 2025 van het net afgekoppeld worden, zoals woensdag ook gebeurde bij de kernreactor Tihange 2. Premier Alexander De Croo (Open VLD) en energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) gaan uitbater Engie nu vragen om die sluiting twee winters uit te stellen, zo heeft het kernkabinet vrijdag beslist. Er zal een veiligheidsdossier opgemaakt moeten worden dat ingediend zal worden bij het FANC. Het gaat dan om een aanpassing van het brandstofgebruik, waardoor de centrales langer zouden kunnen blijven draaien, maar ook om de inzet van bijkomende brandstof.

De analyse moet tegen eind maart klaar zijn zodat de regering kan beslissen over de bevoorradingszekerheid voor de winters van 2025-2026 en 2026-2027.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten