Naast de wekelijkse zaterdagmarkt in Mechelen komt er op donderdag wellicht ook eentje in Leest.© Dirk Vertommen

Al tien kramers tonen interesse voor markt in Leest: “Opportuniteit om bekendheid Mechelse landbouwers te vergroten”

Leest, Mechelen -

Al tien marktkramers tonen interesse voor een wekelijkse markt in Leest (Mechelen). Volgens Arthur Orlians (Vld-Groen-m+), vanaf donderdag de nieuwe schepen van Landbouw, kan die uitgroeien tot een echte lokale boerenmarkt. “We kunnen er onze streekproducten wekelijks in de verf zetten”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

Als het van de inwoners van Leest en de stad afhangt, vindt er vanaf maart of april elke donderdag een markt plaats op het dorpsplein, telkens van 14 tot 18u. Maar dan moet de stad voldoende marktkramers vinden en dat lijkt het geval. Samen met Markta, de lokale bond van marktkramers, heeft de stad recent een zoektocht opgestart.

“Op korte termijn hebben we hiervoor al tien inschrijvingen ontvangen, wat toch aangeeft dat er interesse is”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

Inschrijven, is nog altijd mogelijk. “Vanaf zes of zeven kramen kan je al een dorpsmarkt organiseren. Het aanbod moet wel voldoende divers zijn om een breed publiek te trekken. Alle basisbehoeften zoals groenten, fruit, vlees, vis en kaas zouden idealiter aanwezig moeten zijn”, vertelt Luc Mariën, voorzitter van Markta.

Tijdens de landbouwraad dinsdagavond lanceerde de nieuwe schepen Arthur Orlians een warme oproep. Hij hoopt dat boeren uit het Hombeeks plateau en de andere dorpen zich inschrijven. “Het is een opportuniteit om de bekendheid van de Mechelse landbouwers te vergroten en onze streekproducten in de verf te zetten”, zegt Orlians.

De nieuwe schepen Arthur Orlians roept landbouwers op om deel te nemen aan de markt in Leest.© Belga

Daar zijn volgens hem goede redenen voor. “Veel Mechelaars weten dat niet, maar 30% van onze stad is landbouwgrond. Zeker in onze deelgemeenten is er veel landbouwgrond, maar de Mechelaar komt daar voorlopig nog te weinig mee in contact”, vertelt Arthur Orlians.

Hij wil ook meer aandacht voor korte keten. “Mechelen telt 68 actieve landbouwbedrijven en negentien daarvan doen aan korte keten. 28% van de boeren is al mooi, maar dat aantal kan nog omhoog. De landbouwsector gaat door moeilijke tijden. Meer rechtstreeks contact tussen boer en burger is volgens mij een belangrijk deel van de oplossing. Rechtstreekse verkoop zorgt voor een eerlijke prijs, maar ook voor meer respect voor het beroep”, legt de nieuwe schepen uit.

LEES OOK. Familie trots op Arthur (27), jongste schepen ooit in Mechelen: “Hij is niet op zijn mond gevallen”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners