Een ontwerptekening van het Santo Tomàsplein en het horecagedeelte van de Corbiestraat.© rr

Groot luifel en speelfonteinen worden blikvangers op as Corbiestraat-Rondplein-Santo Tomàsplein

Mol -

De ontwerpplannen voor het project ‘Groen Hart voor MooiMol’ zijn klaar voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Het project vormt de horecabuurt van de Corbiestraat, het Santo Tomàsplein en het Rondplein om tot een groene, gezellige en verkeersluwe zone.

Het gemeentebestuur van Mol wil onder de noemer ‘Groen Hart voor MooiMol’ het Santo Tomasplein, de horecabuurt van de Corbiestraat en de zones langs het Rondplein omvormen tot een groene en autoluwe centrumzone met wandelwegen en extra ruimte voor terrassen. Sinds 2021 wordt er gewerkt aan de ontwerpplannen, met verschillende inspraakmomenten voor bewoners, horecaondernemers, winkeliers, marktkramers en foorreizigers.

“Het project is oorspronkelijk begonnen als een onthardingsproject dat is uitgebreid naar vergroening en beleving”, zegt schepen voor Openbare Werken André Verbeke (N-VA). “De uiteindelijke plannen vullen de doelstelling vast en zeker in. De zone wordt een plek waar mensen elkaar ontmoeten en waar evenementen plaatsvinden, net als de wekelijkse markten en de jaarlijkse jaarmarktkermis. Bij het ontwerp hebben we ook rekening gehouden met de verzuchtingen van de verschillende betrokkenen.”

Een overzichtsbeeld met de circulatie van de zone na de herinrichting.© rr

Zo was het behoud van voldoende parkeermogelijkheden in het centraal centrumgebied een belangrijk aandachtspunt. “Op het Rondplein stijgt het aantal parkeerplaatsen van 130 naar 143, waarvan negen parkeerplaatsen voor mensen met een beperking”, vertelt Verbeke. “De parkeerplaatsen die verdwijnen op de tussenstrook tussen de Wereldwinkel en de Statiestraat, compenseren we door een nieuwe centrumparking met 24 plaatsen in de Smallestraat.”

Luifel en fonteinen

De ontwerpplannen zijn ondertussen volledig uitgewerkt. In het projectgebied komen in totaal bijna dertig nieuwe plantvakken met een variatie van vaste planten en siergrassen. Ook komt er een dertigtal bomen bij. De bestaande bomen worden behouden, met uitzondering van één boom in de Corbiestraat die werd scheef gereden en daardoor groeiproblemen heeft.

Deze luifel wordt een blikvanger op het Santo Tomàsplein.© rr

Volgens het ontwerp komen er ook verschillende ontmoetingsplekjes met passend zitmeubilair in de zone. Dat meubilair varieert van banken en een zitpodium tot een heuse zittribune onder de grote luifel. Die luifel werkt als scharnierpunt tussen de horecazone van de Corbiestraat en het gedeelte van het Santo Tomasplein richting Statiestraat. Het wordt een grote blikvanger. Het is niet alleen een grote beschutte ontmoetingsplek, maar kan ook worden gebruikt voor kleinere activiteiten en evenementen.

Daarnaast krijgen de horecazaken in de Corbiestraat de mogelijkheid om hun terrassen fors uit te breiden. Centraal in de verkeersvrije horecazone van de Corbiestraat komen een groot zitpodium en speelfonteinen.

Het gemeentebestuur van Mol wil eind februari een omgevingsvergunning aanvragen, waarna normaal gezien in maart het openbaar onderzoek start. De uiteindelijke werken verlopen in twee grote fasen. De gemeente hoopt in het najaar te starten met de heraanleg van de horecazone van de Corbiestraat en het Santo Tomasplein. Die werken moeten zeker klaar zijn voor de kermis van 2024. Na afloop van de kermis komt dan het Rondplein aan de beurt. (Tommy Maes )

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners