Het kantoorgebouw van het voormalig magazijn biedt tijdelijk onderdak aan initiatieven van De Potterij.© Dirk Vertommen

Magazijn in Muizen ruimt op termijn plaats voor groen: “Het moet meer lucht geven aan Ragheno”

Muizen, Mechelen -

Het voormalig magazijn van Luma Screen in de Werfheide in Muizen (Mechelen) gaat op termijn tegen de vlakte. Bij de ontwikkeling van Ragheno tot nieuwe stadswijk moet het toekomstige groen hier een nieuw park van elf hectare en het bos van Loos met elkaar verbinden. Om leegstand te voorkomen, nemen er tijdelijk circulaire initiatieven hun intrek.

Sven Van Haezendonck

De ontwikkeling van de Raghenosite krijgt steeds duidelijker vorm. Vrij recent ging de stad nog over tot de aankoop van een magazijn met werkplaats en bureauruimte in de Werfheide. Voor het gebouw, 2.201 vierkante meter groot, betaalde de stad 919.750 euro. Het perceel is in het masterplan en in het ontwerp voor een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgenomen als groene zone, waarvoor het gebouw over enkele jaren wordt afgebroken.

Tot eind 2024 verhuren

“Het groen dat er komt, moet meer lucht geven aan de wijk en bij uitbreiding de stationsomgeving. Daarnaast is er de koppeling met het bos van Loos”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling. Om in afwachting van de sloop leegstand te voorkomen, gaat de stad het gebouw tot eind 2024 verhuren.

LEES OOK. Sloop kantoorgebouw cruciaal voor ontwikkeling Ragheno en verbinding met tangent

Het kantoorgebouw op de site.© Dirk Vertommen

“We geven het gebouw tijdelijk en beperkt in gebruik. Het is noodzakelijk dat we op elk ogenblik het gebruik snel kunnen beëindigen. Zo kunnen we in elke fase van het project kort op de bal spelen. Het was de wens van de stad dat de tijdelijke invulling zou focussen op innovatie”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling en Economie.

Circulaire en creatieve economie

En dus gaat ze stad in zee met spelers in de circulaire en creatieve economie. Initiatieven van De Potterij, zoals onder andere Coflab en Stuifmeel, verhuizen hun activiteiten van het centrum naar het kantoorgebouw op de site. De gebruiksvergoeding bedraagt 1.000 euro per maand. De huurders staan ook zelf in voor nutsvoorzieningen, technische keuringen en het onderhoud van het gebouw. Ook alle belastingen en taksen, zoals de onroerende voorheffing, zijn voor hun rekening.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners