Inflatie daalt verder naar 8 procent, maar in de supermarkt blijven prijzen sterk stijgen: “Energiecrisis lijkt een voedings(prijs)crisis geworden”

Inflatie daalt tot 8,05 procent, maar in de supermarkt blijven de prijzen sterk stijgen

De inflatie bedraagt in januari 8,05%. Dat is een daling ten opzichte van december, toen deze nog 10,35% bedroeg. Het inflatiecijfer geeft aan hoe duur het leven is vergeleken met een jaar eerder. De prijs van voeding blijft wel sterk stijgen. In de supermarkt betaal je nu 15,6% meer dan een jaar geleden.

ls ,Bron: Statbel

Het is vooral voeding die duurder wordt. De inflatie voor voeding bedraagt deze maand 15,59%, terwijl dat vorige maand nog 14,53% was. Voornamelijk oliën, vis, zuivel, brood en andere graanproducten en vlees zijn de afgelopen maand sterk in prijs gestegen. Zo zijn oliën 28,2% duurder, vis 15% en zuivel bijna een kwart (24,6%) duurder dan in januari vorig jaar. Voor eieren betaal je vandaag 34,3% meer dan in januari vorig jaar, voor boter 27,3% en voor halfvolle melk 27,6%. En ook de prijs van brood (18,3%) en vlees (13,8%) zijn in januari sterk gestegen tegenover vorig jaar.

Verder zijn ook zaken als ziekte- en brandverzekering, verpleegkundige verzorging, lichaamsverzorging, huur en telecommunicatiepacks in prijs gestegen.

Voor energie, zoals elektriciteit en aardgas, daalt het inflatiecijfers dan weer. Voor elektriciteit zien we een inflatiecijfer van 2,8% deze maand, tegenover 35,5% vorige maand. De elektriciteitsprijzen zijn in vergelijking met vorige maand met 8,6% gedaald. Ook voor aardgas daalt de inflatie: van 73,1% vorige maand naar -7,1% deze maand. De prijzen van aardgas zijn in vergelijking met een maand geleden met 27,7% gedaald.

Daarnaast zijn ook smartphones en smartwatches, televisies, software en autoverzekeringen in prijs gedaald.

LEES OOK. Jouw loon wordt geïndexeerd, de belastingschalen gelukkig ook: bekijk wat dat voor jou betekent 

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten