© ATV

Larven eten kasteel Ravenhof op: “Tot eind 2025 is dit prachtig gebouw buiten gebruik”

Stabroek, Putte -

Het Ravenhofkasteel in Putte, eigendom van de gemeente Stabroek, wordt opgegeten door larven van de boktor. De schade aan het dak is veel erger dan eerder vastgesteld, en het zal nog tot minstens eind 2025 duren voor er weer normaal leven komt in het historische bouw, dat zowat het kloppende cultuurhart van de gemeente zou moeten zijn.

Het buitenschrijnwerk van het kasteel wordt vernieuwd. Na een erg lange aanloopperiode en heel wat discussie met Erfgoed Vlaanderen is het dossier rond en zijn normaal gezien tegen het einde van dit jaar alle ramen en buitendeuren vervangen. Elk raam en elke deur is door de diensten van Erfgoed Vlaanderen grondig bestudeerd en voorzien van een renovatie-etiketje. Burgemeester Rik Frans (N-VA) die ons meeneemt op inspectie doorheen het gebouw, is er gerust in. “Dit komt in orde!” verzekert hij. 

Kasteel krijgt nieuwe ramen tegen eind dit jaar.© koen fasseur

Maar er hangt een ander, en loodzwaar renovatiedossier boven het Ravenhofkasteel. Het volledige houtwerk van het dak, alle steun- en draagbalken tot en met de kleinste houten elementen zijn onherstelbaar aangetast door boktorlarven. Het volledige dak moet worden vervangen. Dat kost hopen geld. Nu al wordt een bedrag van 2,5 miljoen genoemd, en de eindfactuur zal wellicht hoger liggen. Zijn dit bestuur en de voorgaande besturen dan nalatig geweest? Het is blijkbaar bij toeval dat dit immense probleem aan het licht kwam.

Hoogste zolder

Twee jaar geleden vonden enkele werknemers van de gemeente op de hoogste zolder van het kasteel, verborgen achter een klein deurtje, enkele voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Rik Frans en schepen Herman Jongenelen maakten de vondst openbaar. Zowel burgemeester als de schepen bekeken bij dat bezoekje aan de nok van het kasteel de steunbalken en vonden dat die er niet goed uitzagen. Gemeentediensten kregen de opdracht om alles nog beter te onderzoeken en zo ging de bal aan het rollen.

Draagbalken zijn vernield.© koen fasseur

Rik Frans: “De diensten van Erfgoed Vlaanderen werden erbij gehaald en ook een stabiliteitsingenieur kwam ter plaatse. De boktorlarven hebben zich jarenlang heel erg goed verstopt. Toen graaf Moretus nog in het kasteel woonde, vond hij het een goed idee om de binnenkant van het dak anders te bekleden. Hij liet op de bestaande constructie ijzeren latjes aanbrengen als steun voor een vrij dikke laag cement. Alles werd nadien netjes geschilderd. Meteen waren de boktorlarven uit het gezicht verdwenen en konden ze beginnen aan hun onzichtbare vraattocht. ”

Dat kwam pas aan het licht toen de diensten van Erfgoed stukken cementlaag verwijderden. Op advies van de stabiliteitsingenieur zijn er al tientallen schoren geplaatst, zijn er spanbanden aan de dakstructuur bevestigd en verzwaard met zandzakken van elk 25 kg. Allemaal nodig om het dak te beschermen tegen windbelasting.

Boktor zat verstopt achter cementlaag.© koen fasseur

Om het kapotte dak te kunnen financieren rekent de gemeente op overheidssteun. Rik Frans: “Om dat dossier op te stellen doen we een beroep op de expertise van het Kempens Landschap. Maar het kan tot twee jaar duren voor zo’n dossier alle echelons is gepasseerd. Voorjaar 2025 kunnen we misschien aan de slag gaan. Maar nog eens, dat zijn voorlopige data.”

Rik Frans rondt af met positief nieuws over het Ravenhofkasteel. “Dit jaar wordt de nieuwe parking aan het begin van het Moretusbos aangelegd en verdwijnt de parking in het bos.”

Van alle soorten houtworm zijn de boktorlarven het meest schadelijk. Het beestje is verzot op onbehandeld houtwerk en vreet zich in de lengterichting van het hout naar boven, waardoor de balken heel snel verzwakken. Je vindt de boktorlarven meestal op zolders of in kelders en ze zijn extra dol op hout dat door vocht beschimmeld is.

Boktorlarven houden van beschimmeld hout.© koen fasseur

Sander Heyns van evenementenbureau Adamant uit Mortsel wordt normaal gezien de komende jaren de nieuwe uitbater van de gelijkvloerse en eerste verdieping van het kasteel. Door de nieuwe ontwikkelingen duurt het veel langer eer hij het kasteel effectief kan gebruiken. Sander Heyns: “Volgende maand zit ik met het gemeentebestuur rond de tafel en bekijken we wat mogelijk is.”

© koen fasseur

(Erik Vandewalle)

Het dak wordt ondersteund: zandzakken geven gewicht om de windbelasting te weerstaan.© koen fasseur

Ingrijpen moet nu.© koen fasseur

Op sommige plaatsen moet het cement nog worden© koen fasseur

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners