© atv

Opnieuw wandelen en fietsen in Groot Schietveld? Defensie wil pantser hier en daar doorbreken

Brecht, Wuustwezel -

Het leger plaatst momenteel een omheining rond het Groot Schietveld. Al te vaak had het Bataljon Artillerie immers wandelaars in verboden en gevaarlijk gebied berapt. Maar nu blijkt er toch een opening voor recreatie mogelijk. Defensie is bereid om samen met de gemeenten Brecht en Wuustwezel de risico’s te analyseren om zo eventueel opnieuw wandelaars en evenementen toe te laten.

Na verscheidene vergeefse oproepen van het Bataljon Artillerie in Brasschaat aan wandelaars om zich op het militaire domein aan de regels te houden, besliste Defensie om het gebied hermetisch af te sluiten. Nu blijkt er toch opnieuw een kans bestaan om recreatie in het domein toe te laten, weliswaar onder duidelijke voorwaarden. Welke die precies zijn, maakt nu het voorwerp uit van een risicoanalyse.

Deze opening is het resultaat van gesprekken tussen Defensie en de gemeenten Brecht en Wuustwezel. “Een goed nabuurschap blijft erg belangrijk voor ons. Heel wat inwoners van Gooreind wonen langs een lange grenslijn met het militaire domein”, benadrukt burgemeester Dieter Wouters (CD&V) van Wuustwezel.

Speciaal poortje

“We hebben een goed contact opgebouwd met Defensie. De gesprekken lopen tot het hoogste niveau en we merken veel begrip voor onze vraag naar recreatiemogelijkheden in het Groot Schietveld. Zo heeft de triatlon Sterke Peer opnieuw een toekomst. Met de omheining die het leger plaatst, stond daar een groot vraagteken achter. Dat probleem wordt nu opgelost met een speciaal poortje.”

“Op onze vraag heeft Defensie vlak naast de nieuwe omheining een doorgang gemaakt aan de kant van de E10-plas. Zo is wandelen en fietsen van de Kampweg naar de Schaapsdijk opnieuw mogelijk. Heel wat natuurliefhebbers, die van het Uilenbos naar het Marum of het Beersgatbos willen, zijn opnieuw welkom. Langsheen de passage staat nu wel een draad van 2,5 meter hoog.”

Risicoanalyse

In de komende maanden komt er langs diezelfde linie een nieuwe wandel- en fietsroute naar Gooreind, met nieuwe wandelknooppunten vanaf de Gasthuisdreef richting Gooreind. Wandelen van de Arthur Boelstraat in Gooreind naar de Kreolienstraat in Overbroek, dwars door het Groot Schietveld, is nog niet toegelaten. Voor die rechte doorgang of transversaal volgt in de loop van dit jaar een risicoanalyse.

Een risicoanalyse moet nu uitmaken onder welke voorwaarden de transversaal tussen Gooreind en Overbroek opnieuw open kan voor het publiek.© Lokaal Bestuur Wuustwezel

“Die analyse moet een aantal veiligheidsaspecten in kaart brengen. Welke maatregelen zijn er nodig en op welke manier worden die geïmplementeerd? De weg moet duidelijk afgebakend worden om te verhinderen dat het publiek zich opnieuw ongeoorloofd gaat gedragen. Wandelen in het militaire domein brengt nu eenmaal gevaren en geboden met zich mee”, verduidelijkt burgemeester Sven Deckers (N-VA) van Brecht.

“Ook is het zo dat de transversaal alleen in het weekend en alleen maar voor recreatieve doeleinden wordt geopend. Een en ander maakt in de toekomst wel opnieuw geleide natuurwandelingen in het prachtige natuurgebied mogelijk.”

Het Groot Schietveld loopt over de grondgebieden van Wuustwezel en Brecht.© Lokaal Bestuur Wuustwezel

Beide burgemeesters benadrukken dat ze een goede verstandhouding met Defensie hebben opgebouwd de afgelopen maanden: “Dankzij deze goede relatie komen de transversalen opnieuw in zicht en daar zijn we heel dankbaar voor. Het is een erg aantrekkelijk gebied met hoge natuurwaarde, zowel om te wandelen als te fietsen. Dat moet in de toekomst opnieuw kunnen, zij het op een gecontroleerde manier.”

 (Elke Lamens)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd
Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Bekijk meer ATV

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt