Mounir El B., alias ‘Gino’ (links), en Omar G. (rechts).© rr

Voortvluchtige drugsbaas Omar G. krijgt 13 jaar cel voor invoer van 6 ton coke, 30 miljoen euro verbeurd verklaard

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft vrijdag de voortvluchtige drugsbaas Omar G. veroordeeld tot 13 jaar cel. De eveneens gevluchte broers Mounir ‘Gino’ en Ilias E.B. kregen 11 en 12 jaar cel. Volgens de rechtbank was het trio verantwoordelijk voor de invoer van meer dan zes ton cocaïne via de haven van Antwerpen. Zo’n 30 miljoen euro crimineel vermogen werd verbeurd verklaard.

De ene vrijdag is de andere niet voor drugscrimineel Omar ‘Patje Haemers’ G. Vorige week sprak de rechtbank in Antwerpen hem nog vrij in een zaak rond de smokkel van 719 kilo cocaïne omdat er te veel twijfel was over zijn identificatie, deze vrijdag sprak de rechtbank een celstraf van maar liefst 13 jaar uit voor Omar G.

De naar Dubai gevluchte drugscrimineel G. is volgens de rechtbank een van de kopstukken van een criminele bende die verantwoordelijk was voor zestien succesvolle uithalingen, waarbij minstens 6.444 kilo cocaïne werd ingevoerd. De drugs waren bestemd voor de beruchte Albanese maffiaclan Kompania Bello.

Het onderzoek naar de criminele bende ging in maart 2021 van start, enkele dagen na de bekendmaking van Operatie Sky. Een onderschepte lading drugs op fruitkaai 188 en ontcijferde Sky-berichten leidden de speurders naar G. en zijn kompanen, de broers Mounir ‘Gino’ en Ilias E.B.

30 miljoen euro

In totaal stonden vrijdag 23 verdachten terecht. Naast Omar G. dus ook de broers E.B., die eveneens in Dubai verblijven. Mounir E.B. kreeg 11 jaar cel, Ilias 12 jaar cel. Ook voor het Albanese kopstuk Bledar S. sprak de rechtbank 12 jaar cel uit. Voor de andere verdachten werden celstraffen tot 10 jaar uitgesproken.

De rechtbank sprak voor de kopstukken ook monsterboetes tot 200.000 euro uit en liet zo’n 30 miljoen euro crimineel vermogen verbeurdverklaren. Ook enkele luxewagens werden in beslag genomen. De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van Omar G., ‘Gino’ en Ilias E.B., Bledar S. en nog twee andere beklaagden.

G. staat hoog op de lijst van gezochte criminelen die zich schuil houden in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij zat dat daar al een tijd in voorlopige hechtenis, omdat hij ook betrokken zou zijn geweest bij een diefstal in Dubai. G. is een van de weinige drugsbazen die al een definitieve veroordeling heeft opgelopen.

jtp, vdaa

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners