© ap

Terrorist van Manhattan schuldig bevonden aan acht moorden, een van de slachtoffers was Vlaamse

Op het terreurproces in New York is Sayfullo Saipov door een federale jury schuldig bevonden aan moord. Hij reed in 2017 met een gehuurde wagen opzettelijk acht mensen dood in Manhattan. Onder de slachtoffers ook Ann-Laure Decadt (31) uit Oostnieuwkerke in West-Vlaanderen.

tg, phu, adb

Juryleden beraadslaagden gedurende twee dagen over de dodelijkste terroristische aanslag die New York sinds 9/11 kende. Donderdagavond werd Sayfullo Saipov (34) over de hele lijn schuldig bevonden. De 28 aanklachten omvatten onder meer moord en moordpoging, afpersing, materiële steun aan een buitenlandse terreurorganisatie, geweldpleging met gevaarlijke wapens en vernieling van een voertuig. Saipov had onschuldig gepleit.

De man, geboren in Oezbekistan, zaaide op 31 oktober 2017 terreur in Manhattan. Hij ramde met zijn gehuurde pick-uptruck negentien argeloze fietsers en voetgangers op een populair fietspad langs de Hudsonrivier.

Er vielen acht doden, onder wie ook Ann-Laure Decadt uit Oostnieuwkerke in West-Vlaanderen. Decadt (31), een moeder van twee zoontjes, was op reis met haar twee zussen en haar moeder toen ze werd doodgereden. Haar zus raakte lichtgewond. Drie andere Belgen raakten zwaargewond: Marion Van Reeth ­verloor beide benen, haar man Aristide Melissas liep een zwaar hersentrauma en gebroken ­rugwervels op, hun zoon Daryl een ­hersenbloeding.

LEES OOK. Terrorist die Vlaamse mama doodde in New York riskeert executie: “Ironisch, Ann-Laure was tegen de doodstraf”

Nadat de terrorist het bloedbad op het fietspad had aangericht, ramde hij een schoolbus. Hij verliet vervolgens zijn voertuig met een pellet- en paintballgeweer en schreeuwde “Allahu akbar”. Een agent van de NYPD die dacht dat de man met echte vuurwapens zwaaide, schoot hem in het been, waarna Saipov werd ingerekend.

In het ziekenhuis eiste hij dat een IS-vlag in zijn kamer kwam te hangen. Die kreeg hij niet. De dader was een geradicaliseerde IS-sympathisant uit New Jersey.

Hij was in 2010 gemigreerd uit Oezbekistan, waar hij als moslim opgroeide. De man radicaliseerde door naar extremistische inhoud te luisteren tijdens lange soloritten als vrachtwagenchauffeur, volgens zijn advocaat. Saipov werkte ook als Uber-chauffeur en had een vrouw en drie kinderen. Volgens speurders verklaarde hij aan hen dat hij de aanslag zo’n jaar lang had gepland en dat hij geïnspireerd was door video’s van IS. Grote hoeveelheden propaganda van de terreurgroep werden bij hem aangetroffen.

De aanklagers zeiden dat Saipov burgers aanviel om indruk te maken op IS, zodat hij lid kon worden, en dat hij tevreden leek met zijn werk en glimlachte toen hij na afloop met een FBI-agent sprak.

De verdediging vroeg de jury tijdens het proces om Saipov vrij te spreken van afpersing. Hij zou niet samengezworen hebben met IS en zou van plan geweest zijn om als martelaar te sterven. Zijn advocaat gaf tegenover de jury toe dat zijn acties “zinloos en gruwelijk” waren, “en er is geen rechtvaardiging voor”.

“Grote opluchting”

Van de acht doden bij de aanval kwamen er vijf uit Argentinië, twee waren Amerikanen, naast dus een jonge Belgische moeder.

LEES OOK. “Het is ironisch. Ann-Laure was tegen de doodstraf”: terrorist die ook Vlaamse mama doodde, riskeert zwaarst mogelijke straf (+)

Alexander Naessens, weduwnaar van Ann-Laure Decadt, zegt in een korte reactie na de veroordeling: “Ik kan gewoon zeggen dat het verdict volgens de verwachting is. Het is na al die tijd wel een grote opluchting dat gerechtigheid geschiedt. De volgende stap is nu de strafmaat en dat is een stuk onduidelijker wat de jury zal beslissen.”

De twaalfkoppige jury moet nu nog beslissen of hij wordt geëxecuteerd of een levenslange celstraf krijgt. Er moet een unaniem akkoord zijn om een doodstraf te kunnen opleggen. De zitting over de strafmaat beginnen op 6 februari. Een doodstraf zou uitzonderlijk zijn in New York. Decadts familie verklaarde eerder dat ze zich zouden kunnen vinden in levenslang zonder kans om vervroegd vrij te komen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten