© Sven Van Haezendonck

Molotovcocktails naar stadhuis en gerechtsgebouw gegooid in Mechelen, burgemeester reageert: “We zullen de daders vatten”

Mechelen -

In het centrum Mechelen zijn donderdagavond molotovcocktails gegooid naar het Huis van de Mechelaar, dat deel uitmaakt van het stadhuis, en het gerechtsgebouw. Later op de avond werden nog restanten gevonden van vermoedelijk een derde molotovcocktail. Over de motieven van de dader(s) is er nog geen duidelijkheid. De recherche van de politie heeft de hele nacht doorgewerkt. “Dit zijn ernstige criminele feiten waar zware straffen op staan”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

Sven Van Haezendonck, Eline Debie

Een eerste melding van brand kwam donderdag omstreeks 19.45u binnen vanuit het Huis van de Mechelaar in de Reuzenstraat. In dat gebouw kan de Mechelaar terecht voor zijn administratie en het was het aanwezige personeel dat de brand aan de inkomhal opmerkte. Korte tijd later kwam er bij de hulpdiensten een tweede oproep binnen vanuit het gerechtsgebouw in de Korte Maagdenstraat.

LEES OOK. Dé vraag die Mechelen bezighoudt: wie zit er achter de aanslagen met molotovcocktails?

Het gerechtelijk labo kwam donderdagavond ter plaatse voor sporenonderzoek na de aanval met een molotovcocktail aan het Huis van de Mechelaar.© Sven Van Haezendonck

Zwartgeblakerd

“Politie en brandweer zijn meteen ter plaatse gegaan. Er werden perimeters ingesteld”, zegt Lieselotte Claessens van het parket Antwerpen. De politie van de zone Rivierenland lichtte daarop het parket in en het gerechtelijk labo werd verwittigd voor sporenonderzoek. Al snel bleek het om aanvallen met molotovcocktails te gaan.

LEES OOK. Mechels gerechtsgebouw loopt zware schade op na aanval met molotovcocktail: justitie en magistraat werden vorige week nog bedreigd

Aan de inkomhal van het Huis van de Mechelaar is een van de grote raampartijen deels gebarsten en zwartgeblakerd. In de buurt hangen, net als in de rest van de binnenstad, veel bewakingscamera’s.

Een grote raampartij van het Huis van de Mechelaar is deels gebarsten en zwartgeblakerd.© Sven Van Haezendonck

Aan het gerechtsgebouw werd een molotovcocktail over een muurtje gegooid in een zijstraat, de Korte Maagdenstraat. Daar bevindt zich de toegang voor de overbrenging van gedetineerden naar de rechtbank. “De molotovcocktail kwam terecht op het dak van de overdekte binnenkoer”, vertelt Claessens. De schade aan het gebouw blijkt groter te zijn dan eerst ingeschat.

Later op de avond werden nog restanten van een derde vermoedelijke molotovcocktail gevonden. Dat bevestigt het Antwerpse parket. De restanten werden gevonden op straat op de Vaartdijk. Er zou geen schade zijn en het is onduidelijk wat het eventuele doelwit was.

LEES OOK. Huis van de Mechelaar daags na brandbom gewoon open: “Geweld wordt schering en inslag in onze maatschappij”

Voor motieven te vroeg

Over mogelijke motieven van de verdachte(n) is er nog geen informatie. “Daarvoor is het nog te vroeg”, zegt het parket. De recherche van de politiezone Rivierenland voert het onderzoek.

Het gerechtelijk labo voert een sporenonderzoek uit op het dak van een overdekte binnenkoer van het gerechtshof.© Sven Van Haezendonck

Alexander Vandermissen (Vld-Groen-m+), waarnemend burgemeester, kwam donderdagavond nog ter plaatse. Hij spreekt forse taal. “Op brandstichting bij nacht staan zware straffen. Dit is totaal onaanvaardbaar. Onze politiediensten zijn met man en macht op zoek naar de dader of daders van de twee incidenten”, zegt hij.

Recherche werkt door

De burgemeester maakt zich sterk dat de feiten niet ongestraft blijven. “We zullen de dader of daders vatten. Onze recherche werkt een hele nacht door. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat we hen zullen vinden en voor het gerecht zullen brengen. Misschien niet vannacht, misschien niet morgen, maar we zullen ze vatten”, vertelt Vandersmissen.

Hij heeft alle vertrouwen in de politie. “Wij hebben een reputatie om verdachten in zulke dossiers snel te vatten.”

Theo Byl, voorzitter van de Mechelse rechtbank, gaf eerder al aan dat zijn diensten al jaren vragen naar extra beveiliging voor het gerechtsgebouw. Ook oppositieleider Marc Hendrickx (N-VA), die in de binnenstad woont, reageert. “Wie haalt zoiets in zijn hoofd? De stad hangt vol camera’s”, zegt hij.

LEES OOK.

Schietpartij rond drugs aan Mechels park wakkert onrust aan: “Papenhof komt niet in beeld als problematisch”

Burgemeester roept buurt Papenhof bij elkaar: “Signalen moeten vlotter tot bij ons geraken”

Waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld).© Sven Van Haezendonck

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten