Minister Verlinden verhoogt beveiliging haven tegen drugsmaffia, maar burgemeester De Wever hoopt op meer

Antwerpen -

Met de inzet van politiemensen uit de federale reserve zijn het aantal patrouilles in de Antwerpse haven verdubbeld naar een tiental. De federale scheepvaartpolitie in Antwerpen werd tussen september en december versterkt met twintig politiemensen. Hierdoor ligt de capaciteit op 114. Dat zijn er nog steeds 66 te weinig.

Sacha Van Wiele,Dirk Coosemans, Joris van der Aa

Met deze ingrepen wil minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) de Antwerpse haven betere beveiligen in de strijd tegen de drugsmaffia. Zij zoekt ondertussen nog 25 mensen om de scheepvaartpolitie te versterken, maar dat is een moeilijke zoektocht.

Meer dan verdubbeling

“Met de inzet van politiemensen uit de federale reserve in Brussel kunnen we elke dag twintig mensen inzetten om zichtbaar te patrouilleren in de haven”, zegt An Berger, woordvoerder van de federale politie. “Het gaat om een tiental patrouilles, wat meer dan een verdubbeling is. Ze zullen vooral ’s nacht worden ingezet in de strijd tegen onder meer de uithalers van drugs in containers. Deze patrouilles zijn al sinds begin deze week op het terrein. De aansturing gebeurt door de scheepvaartpolitie. Het is een tijdelijke invulling tot de scheepvaartpolitie op sterkte is.”

De twintig politiemensen die de afgelopen maanden naar de scheepvaartpolitie zijn gedetacheerd, komen uit andere diensten van de federale politie.

Er bestaat geen mirakeloplossing”, zegt Verlinden. “Alle partners moeten aan hetzelfde zeel trekken om het net rond deze criminele organisaties te sluiten.”

Gaten vullen

Joery Dehaes van de vakbond ACV is kritisch. “Er worden gaten getrokken om andere gaten te vullen. De federale reserve moet optreden in plotse nood en bij plotse calamiteiten. Wat als er nu elders iets gebeurt? Dan is er geen reserve beschikbaar. Dit is geen structurele oplossing”, zegt Dehaes.

Burgemeester De Wever is blij met versterking, maar kijkt uit naar havenkorps.© DBA

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert positief, maar blijft hopen op meer. “Elke versterking is welkom, maar we zijn in blijde verwachting van het door de premier beloofde havenkorps en de volgens ons 350 noodzakelijke politiemensen op het terrein – naast 150 bijkomende federale gerechtelijke rechercheurs – om de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit ernstig te kunnen beginnen voeren.”

LEES OOK. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA): “Met 50 miljoen euro per jaar beveiligen we zelf de haven”

Havenkorps

De lokale politie Antwerpen berekende dat er jaarlijks 50 miljoen euro nodig is om 350 agenten te kunnen inzetten voor de beveiliging van de Antwerpse haven. De Wever kijkt naar de federale regering om dit geld op tafel te leggen. De aanwervingen zouden dan door de Antwerpse politie gebeuren.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) leek enkele weken geleden gevonden te zijn voor zo’n havenkorps. Het ligt op de tafel van de werkgroep die zich buigt over de invulling van meer patrouilles in de haven. Dat kan met mensen van de lokale politie, de federale politie of een combinatie. Het voorstel van de 350 mensen van De Wever ligt daar ook op tafel.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten