© ATV
“C4 voor Demir”: fors maar goed georganiseerd boerenprotest aan Dennenhof in Brasschaat
Vanuit zes verschillende gemeenten bolden boeren donderdagmiddag naar Maria-ter-Heide in Brasschaat. In het Dennenhof vond daar een grote vergadering plaats over de erkenning als nationaal park van het Grenspark Kalmthoutse Heide. De boeren wilden zich tonen als eendrachtige sector met kritiek op dat natuurplan, en dat is gelukt. De slogans waren fors, maar de hele manifestatie, opgezet door ‘Landelijke Toekomst’ verliep zonder incidenten.
Tractoren aan het Dennenhof. — © Koen Fasseur
Het was een indrukwekkend gezicht aan de Bredabaan ter hoogte van Hotel Dennenhof. Een gigantische colonne tractoren kwam met veel getoeter aangereden. Om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen parkeerden de boeren hun voertuigen netjes langsheen de Bredabaan. Het was helemaal niet de bedoeling het verkeer te blokkeren.
“C4 voor Demir” was één van de niet mis te verstane boodschappen aan de N-VA-minister, en de hele Vlaamse regering. Of wat dacht je van “Gebruik je verstand, boeren zet je niet aan de kant”.
Tractoren aan het Dennenhof. — © Koen Fasseur
© Koen Fasseur
© Koen Fasseur
Tractoren aan het Dennenhof. — © Koen Fasseur
© Koen Fasseur
“Deze manifestatie is duidelijk. Er stonden hier ongeveer 100 tractoren. Alle betrokkenen en deelnemers aan de werkbank (de inspraakvergadering over het Grenspark, red.) zullen ons wel opgemerkt hebben. We hebben ons netjes aan de verkeersregels gehouden, er was weinig overlast. De actie is geslaagd. Er wordt te veel over ons gesproken en te weinig met ons. We worden bedreigd door de plannen rond het stikstofbeleid en het nationaal park”, zegt Sabina Vandeweyer, zelf melkveehoudster in Wuustwezel, namens de organisatie Landelijke Toekomst. Vooral dat vroegere opmerkingen over het hele natuurplan niet in de verslagen van de vorige vergaderingen zijn opgenomen, steekt bij de boeren.
Olievlek
De protesterende boeren kwamen uit Sint-Lenaerts, Brecht, Overbroek, Stabroek, Wuustwezel, Kalmthout en Kapellen. Allen vrezen ze dat het nationaal park hun activiteiten ondermijnt. “Uiteraard is het zo dat wij stikstof uitstoten, maar met de plannen voor het nationaal park komt de natuur steeds dichterbij. Ik vergelijk het graag met een olievlek, wij zitten echt in de verdrukking”, zegt Vandeweyer nog.
De boerenjeugd protesteerde mee. — © Koen Fasseur
Speeches vanop een platte boerenwagen. — © Koen Fasseur
Speeches vanop een platte boerenwagen. — © Koen Fasseur
Martin Groffen, die de werkbanken mee organiseert en binnen zat te vergaderen, wil de boeren gerust stellen. “We starten in het Grenspark binnen de huidige grenzen. Als er al een uitbreiding komt, dan is dat alleen met gebieden die al een natuurbestemming hebben. Landbouwgebieden komen niet in aanmerking.”
“We doen al zoveel”
Johan Van Gastel vertrok met een groepje collega’s vanuit Sint-Lenaarts, en lijst de inspanningen op die de boeren al leverden. Hij is al 27 jaar zaakvoerder van Aveve en zag de sector van voedings- en meststoffen enorm evolueren, ten gunste van milieu en natuur.“Door de aanpassing van het voedsel voor de koeien stoten zij al heel wat minder CO2 en methaan uit. De koemest is ook al milieuvriendelijker en steeds meer boeren maken gebruik van eigen grondstoffen om de akkers te bemesten. Ook de stallen zijn uitgerust met luchtwassers, die ammoniak tegenhouden.”
Speeches vanop een platte boerenwagen. — © Koen Fasseur
Een andere dreiging is het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat Europa al goedkeurde, maar minister Zuhal Demir (N-VA) nog niet. Van Gastel: “Onduidelijkheid troef, want boeren worden daarin verplicht om bij het bemesten vijf meter van een waterloop te blijven. Hiermee wordt de Vlaamse boeren maar liefst 30.000 hectare vruchtbare grond onttrokken, goed voor drie miljard euro.”
De rode halsdoek, symbool voor het boerenprotest. — © Koen Fasseur
© Koen Fasseur
Een andere dreiging is het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat Europa al goedkeurde, maar minister Zuhal Demir (N-VA) nog niet. Van Gastel: “Onduidelijkheid troef, want boeren worden daarin verplicht om bij het bemesten vijf meter van een waterloop te blijven. Hiermee wordt de Vlaamse boeren maar liefst 30.000 hectare vruchtbare grond onttrokken, goed voor drie miljard euro. Uit een studie van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) blijkt nochtans dat bemesten op één, drie of zes meter geen verschil maakt qua stikstofresidu in de beek.”
De rode halsdoek, symbool voor het boerenprotest. — © Koen Fasseur
© Koen Fasseur
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Gerelateerd
Bekijk meer ATV
Tien jaar na verdwijning Jelle Leemans uit Rumst begint moordproces: lichaam nooit gevonden, één man staat terecht
Opvallende muurschildering van Matthias Schoenaerts bedekt door grijze laag isolatie: “Onaangename verrassing”
Schijn bedriegt, ook in het nieuw Antwerps museum voor optische illusies
Sascha organiseert uitvaarten op tram met route langs favoriete plekken van overledene: “Eenmalig nog iets samen doen”
Verslagen reacties op afgelasting van iftar voor LGBTQ-moslims in De Roma na bedreigingen: “Zó’n pijnlijke nederlaag”
Hoofdpunten
Minister van Justitie na maand van aanslagen in Mechelen: “Extra politiecontroles en meer speurders”
Kipling-erfgename Mireille Gram belaagde dochters en ex-man ondanks contactverbod: “Ze hunkert naar aandacht van haar kinderen”
Ruth Beeckmans laat kenmerkende moedervlek toch wegnemen: “Je werd wat grillig”
ANTWERPEN LIVE. Volg al het nieuws uit Antwerpen hier op de voet
Rusland heeft hypermodern wapentuig, maar zet oude rommel in op het slagveld
Experts slaan alarm rond “zorgwekkende” verspreiding van dodelijke schimmel in VS