© atv

Een jaar na afschaffen van boetes in bib: boeken komen vaker op tijd terug en bib heeft 33% meer leden

Wie een boek te laat terugbrengt naar een Antwerpse bibliotheek, moet daar sinds een jaar geen boete meer voor betalen. De uitleentermijn werd ook verlengd tot zes weken. Een succes, blijkt nu, want de Antwerpse bibliotheken tellen 33% meer leden en boeken worden vaker op tijd teruggebracht dan mét het boetesysteem.

Rebecca Van Remoortere

Een dik jaar geleden werden de regels in de zestien Antwerpse bibliotheken gewijzigd. Tot dan kon je een boek maar drie weken ontlenen. Dat werd verlengd tot zes weken. “Omdat de werkende Antwerpenaar er niet altijd toe komt om een dikke klepper in drie weken tijd uit te lezen”, zegt schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Niet alleen de termijn werd langer, ook het boetesysteem werd omgegooid. Wie een boek te laat binnenbrengt, moet daar niet meer meteen voor betalen. Die persoon krijgt eerst twee herinneringen waarin wordt uitgelegd hoe en waar het boek kan ingeleverd worden. Daarna wordt de aankoopprijs van het boek aangerekend.

“Sinds het invoeren van het nieuwe systeem komt 95% van de geleende materialen op tijd terug naar de bib. Dat is beter dan voorheen met boetesysteem. Vroeger schommelde dat cijfer rond 90%”, zegt Ait Daoud (N-VA).

Besparing

Door het boetesysteem af te schaffen, bespaart de stad ook geld. “Het boetesysteem kostte de stad meer dan het opbracht. Alle administratieve rompslomp om de boetes te innen was duurder dan die enkele euro’s per boek. Voor elke euro boete legde de stad er twee euro bovenop. De stad moest ook samenwerken met incassobureaus voor die luttele euro’s.”

Of het nu toeval is of niet, het aantal leden van de bibliotheken is ook gestegen. “Onze stedelijke bibliotheken tellen meer leden dan ooit. Vorig jaar telden we 67.000 leden, nu zijn dat er 91.000: 33% meer. Ondertussen komt een op vijf Antwerpenaren naar de bib.” Er worden jaarlijks 1,9 miljoen stuks uitgeleend in de Antwerpse bibliotheken, schoolbibliotheken en onbemande bibs.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Bekijk meer ATV

Hoofdpunten