Het jaagpad met links de Dijlevallei en rechts Mechelen-Noord.© Dirk Vertommen

Groenbuffer moet bedrijven aan Dijlevallei beetje verstoppen: “Het uitzicht is verre van ideaal”

Mechelen, Walem, Battel -

Een groenbuffer om de bedrijven in Mechelen-Noord langs de Dijlevallei zo veel mogelijk te onttrekken aan het zicht. Dat idee opperde Battels Geraas. Natuurliefhebber Bert Delanoeije legde het als raadslid voor aan de gemeenteraad en er wordt aan gewerkt.

Sven Van Haezendonck

Mensen die geregeld langs de Dijlevallei fietsen of wandelen, hebben het vast al opgemerkt. In de directe buurt van het overstromingsgebied Battenbroek in Walem strekt zich langs het jaagpad een lange muur uit van magazijnen. Battels Geraas, de werkgroep voor meer leefbaarheid in de Mechelse wijk, lanceerde een voorstel om daar voor vergroening te gaan.

“Battel herbergt een belangrijk deel van ons Natuurpark Rivierenland. Ik vind dat typisch Mechelse rivierenlandschap een mooie plek om te vertoeven. Domper op de vreugde is wanneer je vanuit Battenbroek opnieuw richting Battel wandelt. Aan de rechterkant heb je fantastische landschappen, maar tegelijk doemen de gekleurde wanden op van Mechelen-Noord”, vertelt Bert Delanoeije.

Groenschermen

De Muizenaar, al jaren zeer geëngageerd bij Natuurpunt, wil mee aan de kar trekken. Als gemeenteraadslid voor Vld-Groen-m+ legde hij dat eerder deze week voor aan zijn collega’s in de raad. “Ik stel heel duidelijk de vraag aan de stad om samen met de eigenaars te bekijken of daar geen groenschermen of groene gevels kunnen komen”, zegt Delanoeije.

LEES OOK. Cargill en Natuurpunt planten samen 3.200 bomen en struiken aan: “We versterken de Mechelse natuur”

Eerste schepen Patrick Princen (Vld-Groen-m+), bevoegd voor Natuur- en Groenontwikkeling, deelt die visie. “Het uitzicht is verre van ideaal. Naar aanleiding van verschillende opmerkingen die er al kwamen, is onze dienst in contact met de eigenaars van de bedrijfsgebouwen en De Vlaamse Waterweg”, legt hij uit.

Al bepaald waar

De Vlaamse Waterweg is beheerder van de jaagpaden langs de Dijle en de percelen die er aan grenzen. De coördinator bosuitbreiding van de stad gingen samen met het districtshoofd Dijle ter plaatse al een kijkje nemen. “Er is heel duidelijk bepaald waar wij eventueel een groenbuffer kunnen aanplanten. Wij verwachten eerstdaags een positieve beslissing van De Vlaamse Waterweg”, zegt Princen.

De stad hoopt die groenbuffer zo snel mogelijk te creëren. “Die zal voor een stuk het zicht op de gebouwen wegnemen”, zegt de schepen. Op de perceelgrens met de bedrijfsgebouwen zijn er geen aanplantingen mogelijk. De toegang voor de brandweer moet er verzekerd blijven. “Groene gevels zijn een optie, maar ook kunstwerken in graffiti voor de Animalinas-route.”

René Vermeulen, woordvoerder van Battels Geraas, reageert enthousiast. “Het is fantastisch om dat te horen. Die vergroening was een van onze voorstellen aan de gemeenteraad”, zegt hij. Al geeft hij meteen mee dat er in Battel nog veel uitdagingen wachten.

LEES OOK. Jonge moeder (31) spreekt Mechelse gemeenteraad toe over geraas in Battel: “De leefbaarheid gaat achteruit”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten