Het Astoria-huis in Oregon (hier op foto in 2014) is een bedevaartsoord voor fans van The Goonies. Het is nu in het bezit van de Amerikaan Behman Zakeri, die er 1,7 miljoen dollar voor neerlegde.© AP

Superfan legt fortuin neer voor huis uit cultfilm ‘The Goonies’ en wil het openstellen voor andere fans

De cultklassieker ‘The Goonies’ van Steven Spielberg uit 1985 heeft fans, superfans en mensen zoals Behman Zakeri. De Amerikaan uit de staat Kansas legde een fortuin neer om de nieuwe eigenaar te kunnen worden van het Astoria-huis in de meer dan 3.000 km verder gelegen staat Oregon. Het huis speelt een cruciale rol in de iconische avonturenfilm en is sindsdien een bedevaartsoord geworden voor vele superfans.

joroBron: OPB, NPR

Eind 2022 raakte bekend dat de woning in Victoriaanse huis stijl uit 1896 in geen tijd een nieuwe koper had gevonden, die een waanzinnig bedrag van maar liefst 1,7 miljoen dollar (1,56 miljoen euro) neerlegde, een heel stuk boven de vraagprijs. De trotse koper bleef nog even anoniem, maar ruim anderhalve maand later komt Behman Zakeri naar buiten.

‘The Goonies’ was een van de vele filmprojecten van Steven Spielberg uit de jaren ‘80 die uitgroeide tot een regelrechte kaskraker. Het vertelt het spannende verhaal van enkele kinderen die een schatkaart vinden en vervolgens een onwaarschijnlijk avontuur beleven. Het Astoria-huis doet in de jeugdfilm dienst als ouderlijke woning die dreigt afgebroken voor de aanleg van een golfbaan.

‘The Goonies’ heeft in de bijna veertig jaar sinds zijn release en hele schare devote fans gekregen, waarvoor de statige villa een waar bedevaartsoord is geworden. En daartoe mag ook Behman Zakeri gerekend worden. In het lokale medium OPB maakt de inwoner van Kansas City bekend dat het niet zijn bedoeling is om van het huis zijn nieuwe woonst te maken. “Ik heb het gekocht om het met de wereld te kunnen delen, uit respect voor de film en zijn fans.”

Behman en zijn vrouw Liz zijn momenteel bezig met het huis in te richten. “Nog dagelijks komen er fans toe en maken ze foto’s op de oprit. Ik laat ze dan doen en als ik thuis mogen ze zelfs de veranda op lopen.” Behman belooft dat fans ook toegang zullen krijgen tot het huis, maar ik welke vorm dat zal gebeuren is nog onduidelijk. Het is wettelijk gezien niet toegelaten om van het Astoria-huis een museum te maken of er een andere commerciële functie aan te geven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners