© Kristof Vadino

Nachtclub Fuse mag weer open, maar moet binnen twee jaar verhuizen of akoestische problemen oplossen

Discotheek Fuse kan binnenkort weer open als nachtclub. Leefmilieu Brussel heeft de beperkingen rond geluid en sluitingsuur laten varen, al komen daar wel enkele voorwaarden voor in de plaats. Zo moet de club binnen de twee jaar verhuizen of de akoestische problemen oplossen. Het is nog niet duidelijk of de club daarop ingaat.

Bron: Belga

Een tweetal weken geleden liet Fuse via haar sociale media onverwacht weten dat het een technische sluiting doorvoerde. Na een klacht van een buur had Leefmilieu Brussel beslist dat het enkel tot 2 uur ‘s nachts mocht open blijven en de geluidsnorm van 95 decibel niet mocht overschrijden. Die beslissing wordt nu aangepast, doordat Fuse nieuwe elementen naar voren heeft gebracht. Zo is mogelijk een verhuis in de maak.

“Nadat Fuse had voorgesteld om binnen twee jaar te verhuizen, herziet Leefmilieu Brussel de voorwaarden die aan de Brusselse nachtclub zijn opgelegd”, meldt Leefmilieu Brussel.

Concreet krijgt Fuse nu in de komende twee jaar de kans om isolerende werken uit te voeren en de overlast te beperken, anders moet het verhuizen. De nieuwe voorwaarden van Leefmilieu Brussel laten hogere geluidsnormen toe op bepaalde tijdstippen. Zo mag er enkel luide muziek gespeeld worden op de gelijkvloers en de eerste verdieping. De vergunning laat geen lawaai toe op de tweede verdieping. Fuse mag bovendien slechts twee dagen per week, met een maximum van 90 evenementen per jaar open en dat van 23 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s ochtends.

Met de nieuwe beslissing hoopt Leefmilieu Brussel een goed evenwicht te vinden tussen het economische en culturele karakter van Fuse en het welzijn van de omwonenden. “Het doel was niet om de inrichting te sluiten, maar om het geluidsniveau voor de omwonenden te verminderen”, stelt Leefmilieu Brussel nogmaals. Bij Fuse was eerder wel al te horen dat nieuwe akoestische werkzaamheden onhaalbaar en onbetaalbaar zijn.

De eigenaar van de club heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

LEES OOK. Buurman van Fuse reageert voor het eerst na sluiting: “Ze willen doen alsof ik de enige ben die problemen heeft”

“Heropening is wake-up call”

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) laten in een gezamenlijk statement weten dat ze blij zijn dat Fuse kan heropenen. Toch zijn ze ook waakzaam, omdat het Brusselse nachtleven voor enkele uitdagingen staat en er nood is aan een langetermijnbeleid.

“De heropening van de Fuse is voor ons geen overwinning, maar een wake-up call”, zijn Close en Smet duidelijk. “Het is goed dat Fuse op korte termijn opnieuw kan openen, maar er moet voor Fuse en voor het Brussels nachtleven in ruime zin een langetermijnbeleid komen”, stellen ze.

Een aanpassing van de regelgeving is volgens de socialistische politici aan de orde, zodat culturele plaatsen als Fuse beschermd worden. Om te zorgen dat het nachtleven blijft bestaan, moet er volgens hen op alle niveaus actief naar geschikte locaties gezocht worden. Ze willen elektronische muziek en de jeugd behouden als onderdeel van het DNA van de hoofdstad.

“Het bruisend Brussels nachtleven is een essentieel onderdeel van ons bruisend stadsleven. De korte sluiting van Fuse toont aan dat het belang dat onze ‘night scene’ heeft voor veel Brusselaars, voor ons imago en voor ons toerisme, nog te weinig verankerd is in ons beleid. Het algemeen belang moet hand in hand kunnen gaan met een aangename en veilige leefomgeving”, besluiten Close en Smet.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten