© atv
Internationale buslijnen krijgen plek op Franklin Rooseveltplaats
Om de druk van de internationale buslijnen op het Koningin Astridplein te verminderen, zullen enkele busmaatschappijen uitwijken naar perron B5 op de Franklin Rooseveltplaats. Het gaat om een proefproject van zes maanden.
De stad Antwerpen, De Lijn en enkele internationale busmaatschappijen zoeken al langer een alternatief voor de halte op het Koningin Astridplein. De talrijke bussen en trams komen daar geregeld met elkaar in conflict. Een eerste alternatief was een tijdelijke halte in de Quinten Matsijslei naast het Stadspark. Alleen werd die door de internationale buslijnen weinig gebruikt omdat ze te afgelegen zou liggen en moeilijk bereikbaar was. Het gevolg was dat deze bussen naar het Koningin Astridplein bleven rijden.
Het schepencollege sluit nu een akkoord met De Lijn en de busmaatschappijen Flixbus, BlaBlaBus, Mobiman en Airport Express over een halteplaats op de Franklin Rooseveltplaats. Perron B5 was vrijgekomen omdat de havenlijn van De Lijn werd ingekort tot de park-and-ride Luchtbal.
De talrijke internationale buslijnen zorgen soms voor conflicten. — © Joris Herregods
In de overeenkomst werden enkele voorwaarden opgenomen. Zo mogen aan perron B5 maximaal twee bussen staan en dit alleen om reizigers te laten op- en afstappen. De bus mag er niet langer dan 10 minuten staan. Het gaat om een proefproject van zes maanden. Zowel de stad, de politie als De Lijn zullen toezien op het naleven van de voorwaarden.
Groen-fractieleider Ilse van Dienderen vreest dan dit voor extra busverkeer gaat zorgen in onder meer de Plantin en Moretuslei, de Van Ertbornstraat en de Quellinstraat. De partij pleit ervoor dat deze internationale buslijnen aan de rand van de stad zouden stoppen.
Volgens Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) moet deze oplossing er niet alleen voor zorgen dat de druk op het Koningin Astridplein vermindert, maar dat er ook minder bussen door de Turnhoutsebaan rijden.
Rode loper
Jos D’Haese (PVDA) reageert verontwaardigd op de beslissing. Hij heeft het er vooral moeilijk mee dat mensen die in de haven werken op Luchtbal nu de bus moeten pakken om zo plaats te maken voor toeristen op de Franklin Rooseveltplaats.
“De stad rolt de rode loper uit voor grote private busmaatschappijen, ten koste van het openbaar vervoer voor mensen die elke dag in de haven gaan werken”, zegt D’Haese. “Dat is toch de omgekeerde wereld? Het ontbreekt dit stadsbestuur echt aan visie over hoe we meer mensen met het openbaar vervoer naar hun werk kunnen laten gaan in het havengebied.”
De busmaatschappijen betalen voor het gebruik van perron B5 500 euro per jaar, exclusief btw. “Dat is 41 euro per maand”, zegt D’Haese. “Een parkeerplaats voor je wagen kost meer dan het dubbele. Dit bedrag dekt onmogelijk het onderhoud en reiniging van de halte, die de verantwoordelijkheid van de stad blijven”, zegt D’Haese. “Het is veel logischer om de Flixbus niet door het stadscentrum te laten denderen. Aan de park-and-ride Luchtbal zouden zij perfect kunnen stoppen en hun reizigers laten overstappen op de tram om tot in het centrum te rijden.”
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Gerelateerd
Meest bekeken
Hoofdpunten
Vernietigende drone-aanval toont Russische zwakte: “Oekraïens offensief kan niet lang meer duren”
NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg: “Signalen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd, en dat Peking dat overweegt”
Rusland en China breiden strategisch partnerschap uit
Telenet van de beurs: wat betekent dit voor mij als klant of als aandeelhouder?
De Belgische inktvis was nog nooit zo populair op ons bord, maar er is een vis die we nog liever eten
Huiszoekingen bij Antwerpse firma’s in onderzoek naar fraude bij export boomstammen: zes verdachten opgepakt