Karl Lauterbach.© REUTERS

Vijf Duitse extremisten die minister wilden ontvoeren en staatsgreep planden beschuldigd van hoogverraad

Vier mannen en een vrouw die in april 2022 werden opgepakt omdat ze plannen zouden hebben gehad om Duits minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach te ontvoeren en een staatsgreep wilden plegen, zijn maandag officieel in verdenking gesteld van hoogverraad. De vijf zullen zich hiervoor voor de rechtbank in Koblenz moeten verantwoorden. Dat heeft het federaal parket maandag aangekondigd.

gjsBron: BELGA

Het federaal parket neemt een dossier altijd in handen wanneer er sprake is van  terrorisme of spionage. De beschuldigden zitten sinds april 2022 in voorhechtenis, wanneer het proces gehouden wordt is maandag niet meegedeeld.

Onderzoekers gaan ervan uit dat de groep sinds januari 2022 bestond en als doel had om “met geweld een burgeroorlog op te starten in Duitsland, en in ieder geval slachtoffer te accepteren als ze hiermee de regering en federale democratie konden omver werpen.” In plaats daarvan zou er weer een autoritair regeringssysteem moeten komen, gebaseerd op het model van het Duitse rijk. De groep zou een langdurige landelijke black-out opwekken waardoor er chaos zou ontstaan en de democratie omver geworpen kon worden zodat een nieuwe regering het kan overnemen. Ook wilden ze de minister van Volksgezondheid ontvoeren.

Undercover

De vier mannen zijn op 13 april 2022 op verschillende locaties in Duitsland aangehouden. Hieraan ging een ontmoeting vooraf tussen een van de mannen en een undercoveronderzoeker over een wapendeal. Bij huiszoekingen in heel Duitsland zijn een aantal vuurwapens en munitie, contant geld, goudstaven, zilveren munten en vreemde valuta in beslag genomen. Even later nam het federaal parket het onderzoek over. Half oktober liet ze in Saksen ook een gepensioneerde lerares arresteren, die een hogere functie in de groep zou hebben bekleed.

De verdachten waren onder meer actief in de Telegram-groep Verenigde Patriotten, die wordt gekenmerkt door rechts-extremistische denkbeelden en afwijzing van coronamaatregelen. Ze rekruteerden handlangers via Telegram en organiseerden minstens vier bijeenkomsten in verschillende delen van het land.

Reichsbürger

Duitsland heeft van extreemrechts terrorisme de grootste dreiging gemaakt. De ideologie van de “Reichsbürger”, “Burgers van het Rijk” die zich verzetten tegen democratische waarden, heeft enige groei doorgemaakt sinds de anti-Covid-beperkingen.

De Duitse autoriteiten hadden in december ook een andere samenzweerderige groep ontmanteld die klaar was om de democratische instellingen omver te werpen en de Bondsdag, het Duitse parlement, binnen te vallen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners