© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Westerlo kan voorsprong niet vasthouden en deelt punten met Zulte Waregem

Na een nul op zes tegen OHL en Racing Genk heeft Westerlo op het veld van Zulte Waregem nog eens een punt gepakt. De Kemphanen kwamen vroeg op voorsprong, maar mogen na een sterke tweede helft van Zulte Waregem blij zijn met een 1-1-gelijkspel.

Kersten Steurbaut

LEES OOK. ONS OORDEEL. Te veel zesjes om te winnen bij Westerlo

De wedstrijd in Waregem kon voor Westerlo niet beter beginnen. De bezoekers monopoliseerden in de openingsminuten het leer – 70 procent balbezit na tien minuten – en klommen bij de eerste kans meteen op voorsprong. Na een kort genomen hoekschop kopte Foster het leer richting doel. Bij de thuisploeg stonden de verdedigers als standbeelden aan de grond genageld, de vrijstaande Neustädter had de 0-1 maar binnen te duwen.

© BELGA

Zulte Waregem probeerde daarna het evenwicht te herstellen, maar om Westerlo echt te bedreigen voetbalde de thuisploeg te slordig. Bovendien stonden de pionnen van De Roeck achterin goed. Het was dan ook wachten tot de slotfase van de eerste helft op de eerste doelpoging van Essevee. Na nonchalant verdedigen waagde Vormer zijn kans. Via een geel-blauw been en Bolat werd de angel uit de aanval gehaald.

Aan de andere kant liet Westerlo het intussen na om het laken helemaal naar zich toe te trekken. In de omschakeling lag er veel ruimte, maar werd niet altijd de juiste beslissing genomen. Toen Foster – na een heerlijke lange bal van Madsen – spitsbroeder Nene toch voor doel kon zetten, was er nog Bossut om de Malinees van de 0-2 te houden.

Meer animo na de pauze

Mbaye Leye gooide met Borja Lopez en Vossen na rust twee verse krachten in de strijd. En plots zat er veel meer gif in de aanvalsgolven van de thuisploeg. Brüls besloot al snel naast, een kopbal van Vossen zwaaide voorlangs.

De wedstrijd ging nu goed over en weer en ook Westerlo was gevaarlijk. Foster zette zich knap door met een lange rush, maar kreeg zijn schot niet binnen het kader. Een tweede poging van de Zuid-Afrikaan werd, net als een schuiver van Madsen, onschadelijk gemaakt door Bossut.

© BELGA

Het beste van het spel was wel voor Zulte Waregem en de thuisploeg werd daar uiteindelijk ook voor beloond. De ingevallen Drambaev zwiepte het leer voor doel, waar Vossen Tagir aftroefde en de 1-1 in doel knikte. Opmerkelijk: het eerste tegendoelpunt voor Westerlo tegen een West-Vlaamse tegenstander in zeven wedstrijden. Vossen trof twee minuten later ei zo na een tweede keer raak, Bolat redde met de voet.

Pompen of verzuipen

In een dolle slotfase was het pompen of verzuipen voor Westerlo. Zulte Waregem rook bloed en plots volgde voor het doel van Bolat de ene gevaarlijke fase de andere op. De beste was voor Vossen – opnieuw hij, maar zijn kopbal belandde via de lat en de doellijn terug in het veld. Een poging van Fadera trof de paal. Brute pech voor Zulte Waregem. Al had de winning goal even goed aan de overkant kunnen vallen, waar een poging van Chadli van de lijn werd gekeerd.

Een winnaar kwam er niet meer uit de bus. Westerlo behoudt zo een kloof van elf punten op de degradatieplaatsen, maar kan na dit weekend zijn plaats bij de eerste acht wel kwijtspelen.

LEES OOK. REACTIES. Westerlo-aanvoerder Van Eenoo voor het eerst in de basis sinds eind augustus: “We mochten vooral niet verliezen”

    In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

    Aangeboden door onze partners