Een sluiproute leidt via de Zwartzustersvest dwars door de binnenstad.© Sven Van Haezendonck

Eenrichtingsverkeer op Mechelse vesten zorgt voor absurde sluiproute dwars door binnenstad

Mechelen -

In theorie geldt op de Zwartzustersvest in Mechelen sinds een maand eenrichtingsverkeer, maar in de praktijk is daar weinig van te merken. Autobestuurders blijven er gewoon het baanvak - officieel een fietsstraat - richting Nekkerspoel gebruiken en geraken zo ook op de tangent. Daarvoor moeten ze wel een absurde sluiproute volgen dwars door de binnenstad in smalle straten en langs scholen.

Sven Van Haezendonck

De invoering van eenrichtingsverkeer op de vesten (R12) zorgt al maanden voor ergernis in Mechelen. Sociale media staan vol met berichten van gefrustreerde bestuurders en inwoners. In de wijk Nekkerspoel kwamen er paaltjes en camera’s om sluipverkeer te weren, nu je op de Zwartzustersvest enkel nog richting E19 kan rijden.

Officieel althans. Onder andere met de hulp van Waze, een app die de stad zelf aanbeveelt, hebben bestuurders een nieuwe sluiproute gevonden die via de Zwartzustersvest dwars door het centrum gaat. Smalle woonstraten zoals de Bleek- en de Korte Maagdenstraat slikken er meer verkeer dan ooit. De files, vooral tijdens de spits, komen de bewoners de strot uit. “Het is niet meer normaal. Wij geraken gewoon onze buurt niet uit”, zegt Roger Vertenten.

Volgens hem had de stad de Korte Maagdenstraat moeten openhouden in de richting van de Keizerstraat, en niet omgekeerd. Die maakt deel uit van een absurde sluiproute. Vanaf de Liersesteenweg rijden auto’s vandaag met de regelmaat van de klok de Frederik de Merodestraat in, om daar aan het politiecommissariaat meteen linksaf te gaan richting Stompaertshoek.

“Gevaarlijke toestanden”

Zo omzeilen ze de paaltjes en komen ze toch terecht op de Zwartzustersvest. Aan het Hoogstratenplein begaan nogal wat bestuurders een overtreding en rijden ze rechtdoor richting Nekkerspoel of N15 en tangent. “Daar gaan we binnenkort een camera plaatsen”, reageert Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

Al is het probleem van het sluipverkeer daarmee niet opgelost. Wie wel de verkeersregels volgt en de Keizerstraat inrijdt, geraakt ook zonder problemen in Nekkerspoel of op de tangent. De sluiproute leidt via de Korte Maagdenstraat aan het gerechtshof en de Bleekstraat, waar zich met BimSem en De Wondertuin twee scholen bevinden, naar de Zandpoortvest.

Vanaf de Zwartzustersvest geraak je via een sluiproute door de binnenstad uiteindelijk op de Zandpoortvest.© Sven Van Haezendonck

“Vooral tijdens de ochtend- en avondspits leidt de combinatie van autoverkeer, fietsers en voetgangers tot gevaarlijke toestanden. We hebben ook de indruk dat de files de jongste tijd verergerd zijn. Autobestuurders verliezen hun geduld, maar er zijn gelukkig nog geen ongevallen gebeurd”, vertelt Gert Boey, directeur van De Wondertuin.

“Samen gezellig in de file”

De verkeerssituatie is door de scholen ook al aangekaart bij de stad en er is geregeld overleg. “Maandag zitten we opnieuw samen”, zegt Boey. Bewoners, vooral in de Bleekstraat, zijn de files beu. “Samen gezellig in de file. Wij zijn de pineut”, zegt Paul Hendrikx. Buurtbewoner Roger Vertenten treedt hem bij. “Vroeger kon je onze buurt uitrijden via de Augustijnen-, de Korte Maagden- en de Voochtstraat. Nu enkel nog via de Bleekstraat. Onwaarschijnlijke toestanden zijn het resultaat”, vertelt hij.

Het stadsbestuur zegt dat er dit voorjaar een evaluatie komt van het eenrichtingsverkeer op de vesten. “Er zijn tal van meldingen tot bij ons geraakt, ook over andere wegen. Daarom hebben we ook flankerende maatregelen ingevoerd, omdat we wisten dat straten anders onder druk gingen komen. Natuurlijk was er niet vanaf het begin voor alles een perfecte oplossing”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

Tellingen uitvoeren

Toch is de stad niet van plan om meteen aanpassingen door te voeren. Eerst komen er nog tellingen op locaties waar er voor de nieuwe verkeerssituatie ook al lussen lagen om het verkeer te tellen. “Zodat we objectief kunnen meten wat het verschil is voor elke straat. Wat wij niet kunnen doen, is heel de tijd ad hoc bijsturen. Als de verkeersveiligheid in het gedrang komt, grijpen we uiteraard wel snel in”, vertelt Vanmarcke.

Zij geeft aan dat het niet verstandig is om straten af te sluiten voor er tellingen zijn gebeurd. “Dan verschuiven we gewoon het probleem naar een volgende straat. We moeten de situatie globaal bekijken en niet nog vijfhonderd keer iets veranderen. We zijn ermee bezig”, zegt Vicky Vanmarcke.

De nieuwe sluiproute leidt dwars door de binnenstad.© Mediahuis

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten