Op de nieuwe portretten is Mathilde overwegend in het wit gekleed.© Michel Gronemberger en het Paleis

Koningin Mathilde krijgt nieuwe portretten voor vijftigste verjaardag

Koningin Mathilde wordt vandaag vijftig. Dat viert ze - net zoals tien jaar geleden - met twee nieuwe foto’s van huisfotograaf Michel Gronemberger.

Valerie Droeven

LEES OOK. Koningin Mathilde wordt 50: tien van haar meest memorabele looks op een rijtje gezet

Wat meer rimpeltjes, wat minder sterk belicht en ze staat buiten of argeloos in de deuropening. Wie de nieuwe portretten van Mathilde, die vrijdag vijftig wordt, vergelijkt met die van tien jaar geleden, ziet geen bruuske verandering. De foto’s zijn zoals de koningin: ze stralen rustige vastigheid uit. 26 was ze toen Mathilde d’Udekem d’Acoz met kroonprins Filip trouwde. Intussen staat ze bekend als een betrokken, discrete, warme en intelligente koningin. Een die Filip (en zijn imago) goed gedaan heeft.

Een nieuw portret voor haar vijftigste verjaardag.© Michel Gronemberger en het Paleis

Een nieuw portret voor haar vijftigste verjaardag.© Michel Gronemberger en het Paleis

Bijten doet de koningin niet, deze nieuwe portretten evenmin. Ze stralen vertrouwen uit. En degelijkheid. Ze draagt een wit broekpak of witte jurk met zwarte accenten. Geen greintje controverse. Net zoals toen ze veertig werd, liet Mathilde zich portretteren door fotograaf Michel Gronemberger. De Brusselaar is door de jaren heen zowat de vaste fotograaf van het Belgische koningshuis geworden.

Controverse

Over de foto van tien jaar geleden ontstond wel controverse: de toenmalige prinses zag er gefotoshopt uit. Ze had nauwelijks rimpels, haar tanden waren witter dan wit, haar ogen blonken. Gronemberger ontkende dat hij Mathilde bijgewerkt had. Hij had enkel speciale lichttechnieken gebruikt. Dit keer bleef hij ook daarmee erg spaarzaam. We krijgen de koningin zoals ze - op haar vijftigste - is: degelijk met een paar rimpeltjes.

LEES OOK. Koningin Mathilde krijgt eigen goudstukken ter gelegenheid van vijftigste verjaardag

Het portret voor haar veertigste verjaardag.© Michel Gronemberger en het Paleis

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners