DISCUSSIE. Wat moet er gebeuren om het probleem van de taalachterstand bij kleuters op te lossen?

In Antwerpen is het niveau van het Nederlands van bijna een op de drie kleuters van het derde kleuterklasje niet goed genoeg om in de lagere school te starten. Hiermee scoort Antwerpen het slechtst, na Brussel en Gent. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil meer inzetten op de betrokkenheid van ouders en desnoods ingrijpen door hen financieel te straffen.

De ‘koala-testen’ in de derde kleuterklas wijzen net zoals vorig jaar uit dat ongeveer 1 op de 7 kindjes te weinig Nederlands kent om met voldoende slaagkansen aan het eerste leerjaar te beginnen. In steden zoals Antwerpen, Gent en Brussel is dat zelfs een pak meer. Daar, en vaak ook in scholen met veel kinderen, is dat zelfs voor een kwart van de kleuters het geval.

LEES OOK. Kindergeld afnemen van ouders die kinderen te weinig Nederlands aanleren? “Gaat Weyts controleren hoe vaak Ketnet thuis opstaat?”

Tijd om in te grijpen dus, aangezien de taalachterstand de kansen van de kinderen serieus hypothekeert. Weyts kijkt daarvoor onder meer naar de ouders van de kleuters. Hij wil ze stimuleren om meer inspanningen te leveren buiten de schooluren – in hun privéleven dus –, maar tegelijkertijd ook een stok achter de deur houden wanneer ze dat niet doen. En die stok is het Groeipakket en premies die de Vlaamse overheid uitdeelt. De extra’s van het Groeipakket – zoals de schooltoelage - zouden kunnen worden ingetrokken. “We moeten nadenken over mogelijkheden om in te grijpen wanneer ouders manifest de ouderlijke verantwoordelijkheid ontlopen,” zegt Ben Weyts dreigend.

LEES OOK. Bijna 1 op 3 Antwerpse kleuters heeft taalhulp nodig om in lagere school te starten: directeurs basisscholen over hun aanpak en het voorstel van Ben Weyts

LEES OOK. STANDPUNT. Zelden heeft een minister van Onderwijs de bal zo misgeslagen

Wat moet er volgens jou gebeuren om het probleem van de taalachterstand bij kleuters op te lossen?

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten