©  REUTERS

Ontruiming Duits “bruinkooldorp” bijna afgerond, op dag dat Greta Thunberg langskwam

De Duitse politie heeft naar eigen zeggen de ontruiming van het bezette “bruinkooldorp” Lützerath, niet ver van de Belgische grens, bijna afgerond. Vrijdagmiddag bracht de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg een bezoek aan Lützerath. 

ltoBron: BELGA

Volgens een woordvoerder van de politie in Aken moeten er nog enkele mensen uit boomhutten gehaald worden en zitten er nog twee activisten verschanst in een tunnel onder het dorp. “De boomhutten pakken we vrijdag nog aan”, zei hij. “De twee mensen in de tunnel proberen we er ook zo snel mogelijk uit te halen.” Dat laatste is niet gemakkelijk. Experts van de brandweer bekijken hoe dat zo veilig mogelijk kan. 

Volgens de woordvoerder zijn alle bezetters inmiddels uit de gekraakte woningen en van de daken gehaald. Medewerkers van energieconcern RWE zijn vrijdag begonnen met groot materieel de deels monumentale boerderijen te slopen, en bomen te kappen.

LEES OOK. Activisten verschansen zich in tunnels onder Lützerath, politie gaat door met ontruiming

470 bezetters verwijderd

In totaal heeft de politie de afgelopen drie dagen 470 bezetters uit het dorp verwijderd. Van hen gingen er volgens de politie 320 vrijwillig, 150 moesten min of meer gedwongen worden.

Vrijdagmiddag bracht de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg een bezoek aan Lützerath. 

Zaterdag loopt Thunberg mee met een demonstratie rond Lützerath. Daarbij worden tussen de 10.000 en 20.000 mensen verwacht. De betogers vertrekken om 12 uur uit het dorpje Keyenberg en lopen dan zo’n 5 kilometer naar Lützerath, waar in een weiland buiten het dorp een podium is opgebouwd. Daar worden vanaf 13.30 uur toespraken gehouden.

De politie zal een waterkanon, paarden en honden inzetten, aldus de woordvoerder.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners