Het CBS interview met Harry werd met veel bombarie aangekondigd © CBS

Prins Harry noemt Camilla “gevaarlijk” in tv-interview en haalt uit naar familie: “Vreselijke reactie op dag dat Queen stierf”

Prins Harry heeft in een reeks tv-interviews zijn ophefmakende memoires verdedigd. De Britse prins zegt dat hij Spare wel moest schrijven omdat zijn familie jarenlang met de duivelse pers samenwerkte om hun eigen reputatie te redden ten koste van die van hem en Meghan. Zelfs nadat hij het land ontvluchtte. Toch hoopt Harry nog steeds op verzoening.

adbBron: ITV, CBS, BELGA, Reuters, Guardian, BBC

LEES OOK. Wat zeggen militaire experts over uitspraken van prins Harry over 25 gedode Taliban? “Dom, en bovendien gevaarlijk”

Harry’s autobiografie Spare zou eigenlijk in de nacht van maandag op dinsdag verschijnen, en de tv-interviews stonden in de aanloop daarnaar gepland als teasers. Maar door enkele overijverige Spaanse boekhandels belandde het boek vorige week al in de handen van de Britse media, die de opvallendste fragmenten publiceerden. Daaruit blijkt dat Harry niet alleen erg private details over zichzelf deelt, maar ook zijn familie niet spaart, met onthullingen over ruzies en zelfs gevechten. De geplande interviews dienen nu als rechtvaardiging: waarom schreef hij zo’n “vernietigend” boek?

Op de Britse zender ITV, dat zondagavond het eerste interview uitzond, en in het daaropvolgende gesprek op de Amerikaanse zender CBS, ontkent Harry dat hij “vernietigende” dingen schreef over zijn familie of de bedoeling had hen te kwetsen. Hij probeert uit te leggen dat de publicatie van zijn boek noodzakelijk was, omdat hij niet langer kon toezien hoe zijn familie de reputatie van hem en Meghan kapotmaakte via de pers. “Stilte geeft de misbruiker alleen maar toestemming om te misbruiken, niet?”

“De mate waarin andere familieleden verhalen hebben gelekt aan de pers, betekent in mijn hoofd dat zij al ontelbare boeken hebben geschreven. Zeker miljoenen woorden zijn gewijd aan het proberen zwartmaken van mijn vrouw en mezelf tot het punt dat ik mijn land moest verlaten”, vertelt Harry aan ITV-interviewer Tom Bradby.

“Er was een motto, een familiemotto: ‘klaag nooit, verklaar nooit’. En wat mensen nu beseft hebben, is dat het slechts een motto was. Er werd oneindig veel geklaagd en verklaard, en dat gaat nu nog door”, aldus Harry. “Als het gestopt was op het moment dat ik mijn moederland ontvluchtte met mijn vrouw en zoon, vrezend voor onze levens, dan zou dit misschien anders geëindigd zijn.”

Harry spreekt met ITV-interview Tom Bradby. ©  AP

Na de “vele, vele jaren” dat leugens over hem en zijn gezin zijn verspreid, vindt Harry dat het zijn beurt is. “Na 38 jaar lang te moeten zien hoe mijn verhaal door zoveel mensen is verteld, met opzettelijke verdraaiingen en manipulaties, leek het me het juiste moment om mijn verhaal terug op te eisen en het zelf te vertellen”, zegt Harry op ITV.

Zijn autobiografie Spare “geeft een volledig beeld van de situatie toen we opgroeiden en ontkracht ook dit idee dat het op de een of andere manier mijn vrouw was die de relatie tussen twee broers kapotmaakte”, aldus Harry op CBS. “Dit begon allemaal met de familie die dagelijks de pers briefte met leugens, tot het punt dat ik moest weglopen van mijn land.”

Volgens Harry probeerde hij de zaken recht te zetten achter gesloten deuren, maar “elke keer opnieuw zijn er dan briefings of lekken of geplante verhalen tegen mij en mijn vrouw geweest”. Deze interviews zijn erop gericht om rechtuit de waarheid te spreken “in een taal die ze misschien begrijpen”, “zonder een anonieme bron te gebruiken die leugens of een narratief voedt aan de tabloidmedia die letterlijk hun lezers radicaliseren om dan mogelijk mijn familie, mijn vrouw, mijn kinderen kwaad te berokkenen”.

LEES OOK. Prins Harry over dood van Diana: “Ik huilde één keer”

Perslekken van Camilla

Volgens Harry hadden bepaalde leden van zijn familie “beslist om in bed te kruipen met de duivel” – de tabloidpers – “om hun imago te herstellen”. “Het moment dat dat herstel er komt ten koste van anderen – mij, andere leden van mijn gezin – dan is dat waar ik een lijn trek”, zegt hij op ITV.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Britse prins schreef in Spare onder meer dat zijn belangen werden geofferd op Camilla’s persoonlijke PR-altaar. De tabloids hadden van haar de slechterik gemaakt en zij moest haar imago herstellen, legt Harry uit aan interviewer Anderson Cooper op CBS. Dat maakte haar “gevaarlijk”, door “de connecties die ze maakte met de Britse pers”.

Harry en William hadden hun vader Charles gevraagd niet met Camilla te trouwen, waarna ze “een campagne” begon met het oog op “een huwelijk, en uiteindelijk de kroon”. Er werd informatie uitgewisseld. “Overal in de kranten begonnen verhalen te verschijnen over haar privégesprekken met Willy (William, red.)”, klinkt het. “Verhalen met daarin nauwkeurige details, die natuurlijk niet van Willy afkomstig waren. Ze konden alleen gelekt zijn door die ene andere aanwezige persoon.”

Harry legt de verantwoordelijkheid bij de pers, die Camilla deed geloven dat ze positieve voorpagina’s nodig had om geaccepteerd te worden door het Britse volk. Maar dat moest wel eindigen met “lichamen op straat”.

©  AP

Volgens Harry ontstond concurrentie onder de royals om positieve media-aandacht te krijgen, waar eerst zijn broer en dan hijzelf en Meghan onder te lijden kregen. Er leek gevreesd te worden dat het nieuwe koppel de spotlights zou stelen van de andere royals. “Exact hetzelfde dat William en Kate hadden ervaren van Pa en Camilla gebeurde met ons, ook vanuit de administratie van William en Kate”.

Harry beschrijft in zijn interviews hoe de pers conflict zaaide in de koninklijke familie, en dat “het meest trieste deel is dat bepaalde familieleden en de mensen die voor hen werken medeplichtig zijn aan dat conflict”.

Vooroordelen tegenover Meghan

Harry had gehoopt, aan het begin van zijn relatie met Meghan, dat ze een goede band zouden hebben met William en Kate. Maar de vooroordelen die in de media werden uitgespeeld, “een Amerikaanse actrice, gescheiden, gemengd ras”, leken volgens hem ook William en Kate terughoudend te maken om haar in de familie te verwelkomen. Bijna van in het begin kwamen ze niet met haar overeen, klinkt het. “Heel snel werd het Meghan versus Kate. En als dat zich zo publiekelijk afspeelt, kan je je er niet van verstoppen”, zegt hij op ITV.

©  ISOPIX

“Weet je, mijn familie leest de roddelbladen. Die worden op hun ontbijttafel klaargelegd. Dus, of je nu zegt dat je het gelooft of niet, het laat nog steeds een indruk achter in je hoofd”, legt Harry uit op CBS. Het gaat dan vooral om het idee ‘hij is veranderd, zij moet een heks zijn’, volgens de prins. “Ja, ik ben veranderd, en ik ben echt blij dat ik veranderd ben. Want in plaats van dronken te worden, uit clubs te vallen of drugs te gebruiken, had ik nu de liefde van mijn leven gevonden, en ik had nu de kans om met haar een gezin te stichten.”

LEES OOK. “Ze doen het voor het geld”, klinkt het, maar hoeveel verdienen Harry en Meghan eigenlijk met hun boek- en tv-deals?

Niet racistisch

Het conflict in de familie bleef, zelfs nadat Harry en Meghan zich terugtrokken uit de koninklijke familie. En het speelde ook nog na het overlijden van Queen Elizabeth II. “Ik dacht – en ik denk dat mensen wereldwijd hetzelfde meenden – dat dat een heel goede kans was om de familie samen te brengen. Maar de op de dag dat ze overleed, was er gewoon een heel, heel vreselijke reactie van mijn familieleden”, zegt Harry in de tv-interviews.

Ook dan zou er gelekt zijn aan de pers, en Meghan zou niet welkom geweest zijn in het paleis. Harry zelf was in Engeland en vroeg aan zijn broer hoe die naar Balmoral zou gaan, maar later bleek dat de hele familie een vliegtuig deelde en hij niet uitgenodigd was. Tegen de tijd dat hij alleen bij de Queen aankwam, was ze al overleden.

De prins schrikt er niet van terug kritiek te uiten, maar dat zijn familie racistisch is, wil Harry dan weer niet gezegd hebben. Hij ontkent hen daarvan beschuldigd te hebben in het spraakmakende interview met Oprah. “Dat is wat de Britse pers ervan gemaakt heeft”, zegt hij. De beruchte vraag van een familielid over de huidskleur van Harry en Meghans zoontje Archie beschrijft hij in zijn tv-interviews als onbewuste vooringenomenheid, geen racisme.

Het incident met Williams meter, lady Susan Hussey, die een gast maar bleef vragen waar ze vandaan kwam, is dan weer “een heel goed voorbeeld van het milieu binnen het instituut”, maar “ze had helemaal geen slechte bedoelingen” en “Meghan en ik houden van Susan Hussey”.

Hoop op verzoening

De prins hoopt, ook na de publicatie van zijn boek, nog steeds dat de familie verzoend kan worden. Hij sluit niet uit dat hij de kroning van zijn vader zal bijwonen in mei. “De deur staat altijd open.” Wel stelt hij in de interviews dat de bal in het kamp van zijn familieleden ligt: “Meghan en ik zeggen steeds dat we ons openlijk zullen verontschuldigen voor gelijk wat we verkeerd gedaan hebben, maar iedere keer als we die vraag stellen, vertelt niemand ons iets specifieks. Er moet een constructief gesprek komen, dat privaat kan gebeuren en niet gelekt wordt.”

Zijn familie toont volgens Harry geen interesse in een verzoening en wekt de indruk dat het beter is om hem en Meghan als slechteriken te houden. Het gebrek aan reactie van het paleis op de “afschuwelijke, kwetsende en wrede” recente column van Jeremy Clarkson over Meghan is volgens hem tekenend. “De wereld vraagt om een vorm van commentaar van de monarchie. Maar de stilte is oorverdovend. Om het zacht uit te drukken.” Op een bepaald punt “wordt stilte verraad”.

Harry spreekt momenteel niet meer met zijn broer of vader. Maar hij denkt dat de breuk nog hersteld kan worden. “Vergiffenis is 100 procent een mogelijkheid, want ik wil mijn vader graag terug, ik wil mijn broer graag terug”, zegt Harry in zijn interview met ITV. “Momenteel herken ik hen niet, waarschijnlijk net zomin als zij mij herkennen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Mijn broer en ik houden van elkaar. Ik zie hem enorm graag. Er is veel pijn tussen ons twee geweest, vooral de laatste zes jaar”, aldus Harry. “Ik hou van mijn vader, ik hou van mijn broer, ik hou van mijn familie. Dat zal ik altijd doen”, klink het ook nog. “Niets van wat ik gedaan heb in dit boek of elders is ooit bedoeld geweest om hen te schaden of kwetsen.”

Wanneer CBS-interviewer Anderson Cooper zegt dat het moeilijk is om zich een familiedynamiek in te beelden die zo Game of Thrones is zonder draken, repliceert Harry: “Ik kijk niet naar Game of Thrones, maar er zijn zeker draken. En dat is de Britse pers, want zonder hen zouden we waarschijnlijk nog steeds een redelijk disfunctionele familie zijn, zoals er vele zijn. Maar in de kern is er een familie, zonder twijfel. En ik kijk er echt naar uit om dat familie-element terug te hebben. Ik kijk ernaar uit om een relatie te hebben met mijn broer. Ik kijk ernaar uit om een relatie te hebben met mijn vader en andere familieleden. Dat is alles wat ik ooit gewild heb.”

©  AFP

“Ik geloof echt, en hoop, dat een verzoening tussen mijn familie en ons een domino-effect kan hebben over de hele wereld. Misschien is dat hautain, misschien is dat naïef”, zegt hij ook nog aan ITV-interviewer Tom Bradby.

Met rechtszaken tegen meerdere kranten hoopt hij dan weer de media te veranderen, die “het epicentrum vormen van zo veel problemen doorheen het Verenigd Koninkrijk”. Al zei zijn vader, koning Charles, hem “dat het waarschijnlijk een zelfmoordmissie was om te proberen de pers te veranderen”.

LEES OOK. “Nu heeft hij een grens overschreden”: wat bezielt prins Harry?

Tot zijn 23ste geloofd dat Diana leefde

De Britse tabloids zijn volgens Harry niet alleen de “draken” die de ultieme verantwoordelijken zijn voor het conflict in zijn familie, de prins gelooft ook nog altijd dat zij schuldig zijn aan de dood van zijn moeder, prinses Diana, in 1997. Aan interviewer Anders Cooper vertelt Harry hoe hij niet kon huilen na haar dood. De enige keer dat er wel tranen kwamen, was toen haar kist werd begraven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Harry was twaalf jaar toen zijn moeder overleed, maar zelfs doorheen zijn hele tienerjaren kon hij nooit huilen om haar verlies. Hij geloofde niet dat ze echt dood was. “Misschien is dit allemaal deel van een plan”, dacht hij, een plan om een tijdlang te verdwijnen. “En dan zou ze ons opbellen en zouden we ons bij haar gaan voegen.” Dat geloofde hij jarenlang. “Vele, vele jaren. En William en ik praatten er ook over. Hij had gelijkaardige gedachten.”

Harry had “enorme hoeveelheden hoop” dat ze op een dag terug zou komen. Op zijn twintigste keek hij het politieverslag in over het fatale auto-ongeluk. Op zoek naar “bewijs”. “Bewijs dat ze in de auto zat. Bewijs dat ze gewond raakte. En bewijs dat dezelfde paparazzi die haar de tunnel in joegen degene waren die foto’s namen van haar terwijl ze halfdood op de achterbank van de auto lag.” Harry is “eeuwig dankbaar” dat zijn assistent hem tegenhield om de gruwelijkere beelden van het ongeval en zijn moeder te bekijken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Britse prins bleef naar eigen zeggen geloven dat zijn moeder mogelijk nog leefde, tot hij 23 jaar was, Parijs voor het eerst bezocht, en zich door dezelfde tunnel met dezelfde snelheid liet voeren.

Therapie

Dat de media schuldig waren, dacht Harry zelfs al op zijn twaalfde. “Ik bedoel, de rol die de Britse pers speelde in de ellende van onze moeder was duidelijk voor ons als kinderen, en ik had veel woede in me, die ik gelukkig nooit tegenover iemand heb geuit”, vertelt hij op CBS. “Maar ik nam mijn toevlucht tot zwaar drinken. Omdat ik het gevoel wilde verdoven, of mezelf wilde afleiden van wat ik ook dacht. En ik nam ook mijn toevlucht tot drugs.” Harry gaf toe dat hij wiet rookte en cocaïne gebruikte.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Toen hij eind de twintig was, voelde hij zich naar eigen zeggen hopeloos en verloren. “Er was dit gewicht op mijn borst dat ik zo veel jaren voelde, dat ik nooit kon huilen. Dus probeerde ik voortdurend een manier te vinden om te huilen, zelfs door op mijn zetel te gaan zitten en zo veel mogelijk herinneringen aan mijn moeder op te halen. En soms keek ik naar video’s online van mijn moeder. Om te kunnen huilen. Maar het lukte niet.”

Zeven jaar geleden zocht hij voor het eerst hulp van een therapeut. Hij probeerde ook psychedelica, en paddenstoelen. “Ik zou mensen nooit aanraden dat recreatief te doen. Maar als je het met de juiste mensen doet en je lijdt aan een enorme hoeveelheid verlies, verdriet of trauma, dan kunnen die dingen als medicijn werken. Voor mij maakten ze de voorruit vrij, van de ellende van het verlies. Ze ruimden het idee op dat ik in mijn hoofd had dat ik moest huilen om aan mijn moeder te bewijzen dat ik haar miste. Terwijl ze eigenlijk alleen maar wilde dat ik gelukkig was.”

Aangeboden door onze partners