©  BELGA

Ondermaats Westerlo hijst zich met gevleide zege tegen Cercle naast Standard

Met dichtgeknepen billen heeft Westerlo de eerste driepunter van 2023 over de streep getrokken. Nacer Chadli opende na een licht toegekende strafschop al vroeg de score, daarna was het overleven tot het laatste fluitsignaal (0-1). In de Kempen zullen ze er niet wakker van liggen: Westerlo hijst zich na zes op zes tegen Cercle Brugge naast Standard in het klassement.

Kersten Steurbaut

LEES OOK. ONS OORDEEL. Bolat had veel werk, maar vooral voorin te weinig bij Westerlo

De wedstrijd in Brugge kon voor Westerlo niet beter beginnen. Bij de eerste aanval van de Kemphanen ging de bal meteen op de stip. Een cadeautje, dat wel. Na een vermeende duwfout van Velkovski ging Akbunar theatraal tegen de grond. Wesli De Cremer, die een moeilijke avond kende, trapte in de Turkse val en ook de VAR greep opvallend genoeg niet in. Chadli liet het niet aan zijn hart komen en trapte via de vingertoppen van Majecki zijn derde van het seizoen tegen de netten.

Een vroege voorsprong, maar daarmee was ook bijna al het positieve over de eerste helft van Westerlo gezegd. Op het middenveld hadden de Kemphanen het moeilijk met de hoge druk van de thuisploeg, voorin kwamen Foster en Nene amper in het wedstrijdverhaal voor.

Ook defensief had Westerlo niet altijd alles onder controle. Het duurde bijna 25 minuten voor een slordig voetballend Cercle voet aan de grond kreeg. Balverlies van De Cuyper luidde de eerste groen-zwarte kans in: de krul van Denkey belandde voorbij de verste paal. Na slecht uitvoetballen van Bolat kroop Westerlo door het oog van de naald. De Turkse doelman speelde het leer pardoes in de voeten van Hotic. Gelukkig voor Westerlo was de Bosniër te altruïstisch en besloot hij Ueda aan te spelen. De Japanner scoorde, maar zag zijn doelpunt afgekeurd voor buitenspel.

©  Isosport

Na de pauze was het puffen en blazen voor de bezoekers. Cercle Brugge schakelde een versnelling hoger, maar miste in de zone van de waarheid de precisie om Westerlo echt uit evenwicht te brengen. Een schot van Hotic bleef hangen in een pak Kempense benen, de ingevallen Gboho besloot van dichtbij pal op Bolat. Een prima redding van de Turkse doelman. Westerlo kwam nog amper aan voetballen toe, al had De Cuyper ei zo na de 0-2 aan de voet. Zijn schot uit de tweede lijn werd door Majecki over doel gebokst. Het was het enige geel-blauwe wapenfeit in de tweede helft.

Jonas De Roeck probeerde in de slotfase de schaapjes op het droge te houden. De Kempense coach koos met drie centrale verdedigers voor meer zekerheid achterin, Van Eenoo moest op het middenveld voor meer balvastheid zorgen. Met succes. Westerlo overleefde, maar bibberde wel tot het slot. Zo moest Bolat nog drie keer goed plat gaan op een schuiver uit de tweede lijn.

Scoren lukte echter niet meer voor Cercle en zo begint Westerlo aan het nieuwe jaar met een gevleide zege. In het klassement hijst het zich naast Standard op een gedeelde zesde plaats. Opmerkelijk: Westerlo pakt tegen de West-Vlaamse ploegen in de Jupiler Pro League 18 op 18 en slikte in die zes wedstrijden geen enkel doelpunt.

LEES OOK. REACTIES. Zesde clean sheet voor Bolat: “Laat die West-Vlaamse ploegen maar komen”

©  Isosport

    In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

    Aangeboden door onze partners