©  rr

Man (22) staat terecht omdat hij beste vriendin (14) misbruikt: “Toen ze stop zei, is hij ook gestopt”

Bonheiden, Mechelen -

Een 22-jarige man uit Mechelen stond donderdag voor de strafrechter voor de verkrachting van een toen 14-jarig meisje, zijn beste vriendin nota bene. De man woonde bij het meisje en haar gezin in en misbruikte haar toen ze in slaap was gevallen. Voor het slachtoffer heeft de zaak tot op vandaag een zeer grote impact.

Theo Derkinderen

In 2020 was de jonge Mechelaar, toen 20 jaar, op zoek naar een eigen woonst en in afwachting daarvan was hij ingetrokken bij een van zijn beste vriendinnen en haar gezin in Bonheiden. Toen de man en het zes jaar jongere meisje, op dat moment dus 14 jaar, op de zetel zaten, gaf hij haar te kennen dat er gevoelens waren, maar het meisje liet onmiddellijk verstaan dat die gevoelens niet wederzijds waren.

Eind december 2020 dronken de twee wat en speelden samen ook spelletjes. Aan het meisje zou hij toen verteld hebben dat hij seksueel contact miste, maar de tiener reageerde dat ze geen seksuele betrekkingen wou voor haar 18de.

Het meisje viel daarop op de zetel in slaap. Ze werd wat later evenwel bruusk wakker toen de man haar met zijn vinger verkrachtte. “Het meisje heeft toen geroepen dat hij daarmee moest stoppen en dat heeft hij ook onmiddellijk gedaan”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans. “Het staat vast dat het meisje niet heeft ingestemd met de seksuele aanrakingen, temeer omdat ze in slaap was gevallen. Dit zijn ernstige feiten.”

Zeer snel bang

Het Openbaar Ministerie vroeg 18 maanden voorwaardelijke celstraf tegen de Mechelaar. Het slachtoffer woonde het proces samen met haar moeder bij. “Deze zaak heeft een zeer grote impact gehad op het meisje”, zei advocaat Stefaan Deleus. “Sinds het voorval is ze zeer wantrouwig geworden, ze is zeer snel bang. Soms begint ze zelfs te trillen en moet ze naar adem snakken. Bovendien kan ze tot op vandaag zeer moeilijk praten over hetgeen haar overkomen is.”

Ook de beklaagde gaf te kennen dat de zaak zwaar op hem woog. “Ook hij is enorm onder de indruk en is zelf ook diep geschrokken van wat er die bewuste avond is gebeurd. Maar hij wil nu weten wat de gevolgen voor hem zijn”, reageerde zijn advocaat Thibaud Delva. “Ze hebben die avond onder meer een spelletje bierpong gespeeld en hadden allebei gedronken. Maar mijn cliënt wil zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen en is alleszins bereid om strenge voorwaarden na te leven.”

De rechtbank velt een vonnis op 2 februari. (tdk)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners