© BELGA

Berlaar dooft straatverlichting tussen 23 en 5u

Berlaar -

De gemeente Berlaar heeft beslist om vanaf maandag 9 januari de openbare straatverlichting te doven tussen 23 en 5u. Op vrijdag- en zaterdagnacht blijft de verlichting wel branden, net als op de gewestwegen.

Chris Van Rompaey

De beslissing om de openbare verlichting te doven, kadert onder meer in het klimaatbeleid. “Het doven van de straatverlichting tijdens de rustigste uren van de nacht leidt tot een besparing van ongeveer 37%. We zetten bovendien sinds 2020 in op het verledden van de openbare verlichting. Momenteel is meer dan 30% van de openbare verlichting uitgerust met led. Tegen 2030 willen we alles omgebouwd hebben naar zuinige ledverlichting”, zegt burgemeester Walter Horemans (CD&V).

“Omdat vrijdag- en zaterdagavond drukkere avonden zijn, beslisten we de lampen tijdens die nachten te laten branden. Ook op gewestwegen, in Berlaar is dat de Aarschotsebaan (N10), wordt de verlichting niet gedoofd, waardoor die verkeersassen verlicht blijven.”

“Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat het doven van de nachtverlichting voor meer onveilige situaties zorgt, moeten we daar collectief wel aan wennen. We roepen daarom op om de verlichting van al je voertuigen goed na te kijken en tussen 23 en 5u liefst fluorescerende kledij te dragen. De politiediensten zullen het effect op de veiligheid opvolgen, zodat we snel en efficiënt kunnen bijsturen”, belooft Horemans.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners