Medewerkers Imeldaziekenhuis tonen zich van hun warmste kant: “Nerveuzer om pannenkoeken te bakken dan voor mijn werk op spoedafdeling”
De post-Covidperiode is ook in de wintermaanden voelbaar. Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden organiseerde na twee jaar afwezigheid opnieuw een Warme Hartenmarkt. Het personeel zette zich in om maar liefst voor acht goede doelen centen in te zamelen. “Ik ben de buurman van het nieuwe gebouw van Villa Praline, natuurlijk moet ik hier staan”, zegt Imeldamedewerker Jan Van Den Broeck.
Een gezellige sfeer, lekkere pannenkoeken, kaarsen en mooie handgemaakte spulletjes: de Warme Hartenmarkt van het Imeldaziekenhuis liet ook dit jaar geen bezoeker of personeelslid onberoerd. Het personeel zet zich in voor acht lokale en minder lokale doelen en nam daar zelfs verlof voor. “Het initiatief is ontstaan bij de medewerkers en als ziekenhuis steunen we zelf een aantal goede doelen zoals Kom op tegen Kanker. We krijgen van medewerkers voortdurend vragen over de ondersteuning van nieuwe goede doelen. We bieden ze via deze markt de kans om voor hun goed doel centen in te zamelen”, zegt algemeen directeur Bart Pardon. Covid maakte dat de voorbije twee edities online moesten plaatsvinden, en niet voor de hoofdingang zoals dinsdag het geval was.
De markt vond plaats aan de hoofdingang van het ziekenhuis — © Erik Van Eycken
Kerstman
De Kerstman was niet alleen een attractie op zich, hij zamelde ook centen in voor het Kinderkankerfonds. “Mijn vrouw vecht al acht jaar tegen kanker. Van dergelijke initiatieven leeft ze op. En ik steun haar daarin”, klonk het goedgemutst. De spoedafdeling verkocht pannenkoeken en warme chocomelk om de ervaring voor kinderen op die spoedafdeling aangenamer te maken. “De vraag is groot. We zamelen centen in om speelgoed te kopen voor kinderen van alle leeftijden. Die stimulans is nodig na een prikje of andere onaangename onderzoeken. Maar ik ben nerveuzer om pannenkoeken te bakken dan om mijn werk op de spoedafdeling uit te voeren. Al doen we het zeker met veel plezier”, zegt spoedverpleegkundige Kathleen Maes. “Kinderen zijn heel eerlijk, voor ons is het speelgoed een meerwaarde”, vult Kathleens collega Sandra Peeters aan.
De kerstman zamelde centen in voor het Kinderkankerfonds. — © Erik Van Eycken
Cadeautjes
Stephanie Wouters en Chris Gonthier zetten zich respectievelijk in voor het Belgisch Kinder Kanker Steunfonds (BKKS) en de vzw Hart voor Marthe. “Ons zoontje kreeg twee jaar geleden acute leukemie. We merkten dat elke kleine attentie ons veel deugd deed. BKKS zet zich in voor kinderen. Ze gaan bij patiëntjes langs en delen cadeautjes uit. Vandaar dit initiatief”, zegt Stephanie, die mokken, sleutelhangers en kaarsen verkoopt. Chris koos voor Hart voor Marthe. “Jill, de mama van Marthe, is een vriendin”, aldus Chris. “Marthe lijdt aan cerebrale parese en er is voortdurend geld nodig om de ziekenhuiskosten te betalen die door het RIZIV niet worden terugbetaald. Dat loopt hoog op. Jill was meteen akkoord dat ik in haar naam hier sta.”
Andere Imeldacollega’s van de kraamafdeling zetten zich dan weer in voor het Berrefonds. Deze vzw wil een houvast bieden aan (groot)ouders, familie en vrienden bij het verlies van een kindje. Dat doen ze door verschillende activiteiten te organiseren en hulp aan te bieden.
Stephanie Wouters (links) en Chris Gonthier. — © Erik Van Eycken
Buurman
Jan Van Den Broeck van de dienst Bijzondere Zorgen en Ivan Das van de PAAZ-afdeling schenken de opbrengst aan de vzw Villa Praline, een goed doel dat dagopvang voor kinderen met een verstandelijke beperking biedt. “De vzw verbouwt een pand aan Sint-Ludwina om dagopvang te realiseren. We worden dus buren. Ik moet hier gewoon staan. Om ze te steunen, wilde ik graag deelnemen aan de Warme Hartenmarkt van ons ziekenhuis”, vertelt Jan.
Ivan Das (links) en Jan Van Den Broeck. — © Erik Van Eycken
Kampen
Marita van het medisch secretariaat verkoopt handgemaakte producten. Haar opbrengst gaat naar het Bieke Wittebolsfonds. Bieke, Marita’s zus, werd getroffen door een hersenstaminfarct met locked-in syndroom (LIS) als gevolg. Ze overleed onverwacht in 2003. Het Bieke Wittebolsfonds zamelt geld in voor de bevordering van kennis over LIS en gelijkaardige ziektebeelden.
Ten slotte zetten medewerkers zich in voor kinderen met diabetes. Hun doel: kampen organiseren voor lotgenoten. Marianne, diëtiste binnen het diabetesteam van Imelda, gaat al jaren mee als vrijwilligster en diëtiste op deze educatieve kampen. “Deze kampen zijn een fantastisch initiatief waarbij kinderen met diabetes de kans krijgen om zich zorgeloos een week lang uit te leven en plezier te maken met lotgenoten”, aldus Marianne.
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Stroompanne treft Mechelen: verkeerslichten vallen uit, ook winkels en ondergrondse parking zonder elektriciteit
De goudgele code gekraakt van de friet van Frituur Put: “Toen mijn aardappelboer stopte, heb ik maanden gezocht naar een patat die even lekker was”
Vandalen en dieven slaan toe op kerkhoven: “Zeer erg dat mensen tot zoiets in staat zijn, dit is het laagste van het laagste”
Tania Mintjens, grondeigenaar van de Bosuil, spreekt voor het eerst: “Natuurlijk wil ik dat Gheysens zijn stadion kan bouwen, ik ben ook Antwerpfan”
Supportersfederaties Antwerp blij met voorstel Mintjens: “De bal is teruggekaatst. Dit geeft zuurstof aan overleg”
DISCUSSIE. Na ultiem voorstel Tania Mintjes: moet Antwerpbaas Paul Gheysens hierop ingaan?
Wie is die mysterieuze Tania Mintjens, de vrouw die weigert de heilige grond van de Bosuil te verkopen?
De Wever diplomatisch over voorstel Mintjens om Bosuildossier op te lossen: “We bemiddelen enkel”
Antwerps muzikant Tom Pintens is ongeneeslijk ziek: “De dokters hebben me op het hart gedrukt dat ik me niet schuldig hoef te voelen”