Een partijtje ijshockey in het Ice Skating Center Mechelen. ©  Leo De Nijn

Schaatspiste investeert in zonnepanelen om ijs te koelen: “30% van onze energie zelf opwekken”

Mechelen -

Ice Skating Center Mechelen (ISCM) investeert in zonnepanelen om het ijs van de schaatspiste te koelen. Dat slorpt veel energie. Door de hoge facturen en de financiële problemen die daarmee gepaard gaan, zocht ISCM naar een oplossing. In het voorjaar van 2023 worden de zonnepanelen geïnstalleerd.

Sven Van Haezendonck

De opeenvolgende crisissen stellen bedrijven voor grote uitdagingen. Ook het Ice Skating Center Mechelen blijft door de stijgende energieprijzen opboksen tegen financiële problemen. De ondernemers bleven niet bij de pakken zitten en trokken op onderzoek uit. De plaatsing van zonnepanelen bleek als snel een duurzame en renderende piste om zo veel mogelijk te besparen op de hoge kosten voor het koelen van het ijs.

De uitbaters zochten een partner om het project gestalte te geven. “7C Solarparken neemt zowel de ontwikkeling, plaatsing als het beheer van de zonnepanelen op zich. We hebben een overeenkomst van 25 jaar afgesloten”, zegt ISCM-manager Kathleen Geerts. Ten laatste begin mei moeten de zonnepanelen op het dak liggen.

De schaatsbaan in Mechelen werd in 2016 gebouwd. ©  Leo De Nijn

“Door de zonnepanelen kunnen we 30% van onze energie zelf opwekken tegen 62 euro per megawattuur. Dat betekent een wereld van verschil en doet ons hoopvol kijken naar de toekomst”, vertelt Geerts.

Stad geeft groen licht

Omdat de schaatspiste op grond van de stad staat, moest die groen licht geven voor het project. “Het is bijzonder goed nieuws dat de eigenaars, en bij uitbreiding alle schaatsliefhebbers, perspectief winnen met dit project”, zegt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Sport. De stad heeft de grond voor veertig jaar in opstal gegeven.

Begin november verhoogde de schaatspiste haar tarieven en ze bespaart ook op warm water. Doucheknoppen werken met een timer en de allerjongste sporters douchen thuis. ISCM bekijkt ook de mogelijkheden van subsidies voor energiebeheer.

www.iscm.be

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners